Elhunyt a Haldokló Föld írója

.konyvesblog. | 2013. május 30. |

vance.jpgKilencvenhat esztendős korában meghalt Jack Vance amerikai sci-fi- és fantasy-író, aki több rajongója szerint az amerikai irodalom egyik legegyedibb hangvételű szerzője volt, munkásságát mégsem becsülték meg eléggé.

Haldokló Föld és Lyonesse – a magyar olvasók leginkább ezen sorozatok szerzőjeként ismerhetik Jack Vance-t, műveinek száma azonban mindent összevetve – több könyve álnév alatt jelent meg – meghaladja a hatvanat. Vance nem törekedett irodalmi babérokra: magát szerény iparosnak tartotta, aki leginkább azért ír, hogy pénzt keressen vele, igaz, generációjában nem ő volt az egyetlen, aki az írás művészetének magas fokú művelése helyett a szórakoztató, olvasmányos szövegek előállítására törekedett.

John Holbrook Vance San Franciscóban született, gyerekkorát pedig nagyszülei farmján töltötte. Egyetemista korában írta első művét, egy sci-fi-novellát, tanára azonban eléggé megvetően nyilatkozott róla, amit Vance utóbb élete első negatív kritikájaként emlegetett. 1941-ben a Pearl Harbor-i hajójavítóban villanyszerelőként dolgozott, a japánok támadásakor azonban már nem volt a támaszponton.

1942-ben lediplomázott, és mivel gyerekkora óta nagyon gyenge volt a szeme, ezért a katonai szolgálat nála szóba sem jöhetett. Később azonban mégis tengerésznek állt egy kereskedelmi hajón (az orvosi vizsgálaton úgy ment át, hogy memorizálni tudta a betűk sorrendjét a szemvizsgálatokon használt táblán). Első, publikálásra szánt műveit is a tengeren írta, a hajózás és az utazás pedig vissza-visszatérő elemei lettek történeteinek.

1946-ban feleségül vette Norma Ingoldot, akivel azután a nő 2008-ban bekövetkezett haláláig egy párt alkottak. Vance szerint a felesége legalább olyan keményen dolgozott a művein, mint ő maga, valójában azonban soha nem tért ki arra, hogy ez a gyakorlatban mi is jelentett. A nyolcvanas évek elején zöldhályogot diagnosztizáltak nála, a műtét nem sikerült, és Vance lényegében megvakult. Ezt követően a felesége segítségével folytatta az írást, illetve később egy speciális számítógépes programot is igénybe vett.

Első novellája 1945-ben jelent meg (The World-Thinker). Egyik legismertebb sorozatának, a Haldokló Földnek első részét az ötvenes években vetette papírra (ez nálunk a kilencvenes évek elején jelent meg). Az ötvenes évek elején már forgatókönyvíróként is kipróbálhatta magát (az ő nevéhez fűződik a Captain Video-tévésorozat), Bad Ronald című regényéből pedig a hetvenes évek közepén forgattak tévéfilmet. Munkássága nagy hatással volt a műfaj olyan ma már híres képviselőire, mint Ursula K. Le Guin vagy George R.R. Martin. Michael Chabon néhány éve egy cikkében mégis nagyon fájdalmasnak nevezte, hogy az általa olyannyira kedvelt Vance nem kapja meg azt az elismerést, amelyet szerinte megérdemelne.

Jack Vance oaklandi otthonában május 26-án hunyt el. 96 éves volt.

Forrás: Guardian, Jack Vance Website