Elárverezik Serge Gainsbourg kéziratait

vl | 2011. szeptember 27. |

Hamarosan elárvereznek Párizsban Serge Gainsbourg (1928-1991) francia sanzonénekes leghíresebb kéziratai közül néhányat. November 9-én kalapács alá kerül többek között a Love On The Beat és a Sorry Angel című dalok kézirata is - közölte a párizsi Sotheby's aukciós ház.

Az árverés legkiemelkedőbb darabját a Love On The Beat című 1984-es dalhoz készült feljegyzések képezik, Gainsbourg ugyanis nagyon sokat firkált és korrigált rajta. A szervezők szerint 12-18 ezer eurót (3,5-5,2 millió forintot) is adhatnak érte az árverésen.
A kéziratok mellett privát fotók és a zenészhez kapcsolható további emléktárgyak, köztük az 1976-os Szeretlek, én se téged című filmben általa viselt katonai dzseki is kalapács alá kerül.

Az orosz bevándoroltak családjából származó énekes az ötvenes években vált ismertté elsősorban sajátos hangvételű dalaival, amelyeket sokan anarchistának, provokatívnak tartottak, mások viszont újfajta költészetet találtak bennük. Számos könnyűzenei díjat kapott, más énekeseknek is sok dalt írt, emellett filmszínészként is szerepelt, több könyve jelent meg és a filmrendezéssel is megpróbálkozott.

(MTI)
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.