Eddig ismeretlen Fitzgerald-elbeszélést publikált a New Yorker

.konyvesblog. | 2012. július 31. |

F. Scott Fitzgerald egy korábban nem publikált elbeszélését hozta le e heti számában a New Yorker. Az író eredetileg még 1936-ban küldte el a Thank You For the Light (a linken elolvasható az egész szöveg) című művét a lapnak, amelyet azonban az akkor visszadobott, és egészen mostanáig nem is jelentetett meg.

F.-Scott-Fitzgerald-An-American-Icon-1.jpg

A történet egy negyvenes nőről, Mrs. Hansonról szól, aki kereskedelmi ügynökként női fehérneműt árul. Megrögzött dohányos, de káros szenvedélyét nem mindenhol nézik jó szemmel. Az egyik ilyen alkalommal, amikor már másra sem tud gondolni, csak, hogy elszívjon egy cigarettát, egy katolikus templomba tér be, abban a reményben, hogy ott majd nyugodtan rágyújthat.

Az elbeszélésre Fitzgerald unokái bukkantak, amikor egy aukcióra készülve az író hagyatéka között keresgéltek. Az írást azután újra elküldték a New Yorkernek, amely ezúttal kapva kapott az alkalmon, és lehozta a művet.

Fitzgerald történetei egyébként még mindig kapósak, A nagy Gatsby legújabb filmváltozatát például az év végén mutatják be az amerikai mozikban. A filmet Baz Luhrmann rendezte, a főbb szerepekben pedig Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Carey Mulligan látható. - A trailert itt találjátok.