Meghalt a Dragon Ball-képregények alkotója, Torijama Akira

68 éves korában elhunyt Torijama Akira, minden idők egyik legkelendőbb japán képregénye (azaz mangája), a Dragon Ball alkotója. A rajzfilmverzióból itthon botrány lett.

sa | 2024. március 08. |

Torijama halálhírét a hivatalos Dragon Ball Z-fiókon tették közzé az X-en péntek hajnalban. A közlemény szerint Torijama halálát az agyi vérömleny okozta.

A közleményben leírták, hogy Torijama még mindig hatalmas lelkesedéssel alkotott, és váratlan halála miatt több munkája is befejezetlen maradt.

A művész március 1-jén halt meg, és a Dragon Ball honlapjának nyilatkozata szerint csak a családja és nagyon kevés barátja vett részt a temetésén.

Miről szól a Dragon Ball?

A történet főszereplője Son Goku, aki sárkánygömböket gyűjt, kalandjai során pedig megvédi a Földet a humanoid idegenektől, a Szaijanoktól.

Akinek sikerül megtalálnia mind a hét sárkánygömböt, meg tudja idézni Shenlongot, a sárkányt, aki teljesíti egy kívánságát. Ezután a sárkánygömbök ismét szétszóródnak a világban és egy évig nem lehet őket használni.

Itthon botrány lett a Dragon Ballból

A Dragon Ball mangasorozat a Weekly Shounen Jump magazinban jelent meg 1984-től 1995-ig. Később egy 42 kötetet magába foglaló könyvsorozatban újranyomták. 2004-ben a manga újra megjelent 34 kötetben.

A Dragon Ball lett a legsikeresebb manga, több mint 40 országban kiadták. A belőle készült animációs sorozatot (anime) itthon is vetítették, ahogy több mint 80 más országban.

Az animében a sok akció mellett nem kevés erőszakos jelenet is volt, ami 

az aktuális magyar médiahatóságnál kicsapta a biztosítékot.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 1999 áprilisában levetette az RTL Klub műsoráról az animét, és 8 millió forintra büntette a csatornát, mert nem a késő esti órákban vetítette azt. Az indok a következő volt: a Dragon Ball „kiskorú gyermekek fejlődésére ártalmas, az erőszakos magatartást követendő példaként bemutató” sorozat. 

Az már csak hab volt a tortán, hogy a hatóság összekeverte a Dragon Ballt és annak második verzióját, a Dragon Ball Z-t, amiből kisebb nyilatkozatháború lett a csatorna és az ORTT között.

(MTI, Index)

(Kép: Dragon Ball Z: Battle of Gods Official US Release Trailer)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.