Disznósajttal és pálinkával emlékeznek a 10 éve elhunyt Eörsi Istvánra

.konyvesblog. | 2015. október 01. |

eorsi_istvan.jpgEörsi István halálának tizedik évfordulójára nagyszabású Eörsi-ünneppel készül az Eörsi-emlékbrigád, vagyis Eörsi László, Lengyel Anna és Vágvölgyi B. András. Október 11. és 23. között különböző budapesti helyszíneken irodalmi és közéleti konferenciával, borozgatós, anekdotázós szellemidézéssel, és egy olyan színházi estével is készülnek, ami Eörsi István sokszínűségét szerzőként és emberként egyaránt megmutatja.

2005. október 13-án halt meg Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek egyik legélesebb szemű és legkíméletlenebb humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, több mint három tucat kötet szerzője a legkülönbözőbb műfajokban: verstől drámán át prózáig, börtönkönyvtől versmagyarázatig. Nemcsak éleslátása és vitriolba mártott tolla hiányzik pótolhatatlanul a mai Magyarországról, kompromisszumot nem ismerő elvhűsége és hajlíthatatlan gerince ugyancsak elkelne ma is.

Október 11-én 20 órától a Trafóban az Ürügyeink Eörsire című esten a hatalmas életműből válogatott felolvasások, hang- és filmbejátszások, jeles alkotótársakkal való beszélgetések váltakoznak az olyan jelenetekkel, melyeket Eörsi-szövegekből rendeznek a legkülönbözőbb alkotók: a Mindenrossz Eörsi (TÁP), az Eörsi á lá Vagesz (Kolorádó Kid), az Eörsi á lá verbatim (PanoDráma), Eörsi á lá site specific.

Október 13-án 20 órától a Gödörben indul az Optipista, vagyis szellemidézés Eörsi Istvánnal. Színházi és közéleti barátok, kollégák idézik fel az írót, akinek társadalmi és szakmai elhivatottságát, ritka bátorságát talán csak derűje – ahogy ő mondta, „biológiai optimizmusa” – múlta felül. Az anekdotázók közt ott lesz Ascher Tamás és Kuncze Gábor is. Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz a kötelező disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával. A szervezők 1000 forint hozzájárulást kérnek a vendégektől.

Október 22-én az OSA Archívumban Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo literatus címmel konferenciát rendeznek Eörsiről, az íróról és közéleti személyiségről.  A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte, irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? Az egész napos konferencia teret ad a legkülönbözőbb véleményeknek. A közéleti, Gulyás Márton által moderált fejezet felszólalói közt többek között Iványi Gábort, Juhász Pétert és Tóth Gábor Attilát is hallhatjuk, a Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetben pedig többek között Radnóti Sándor, Fehér Renátó és a szervezők reményei szerint Végel László is felszólal. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.