Díjnyertes könyvkiadó esett áldozatul a fehérorosz cenzúrának

.konyvesblog. | 2015. január 09. |

ihar.jpg

Ihar Lohvinau (jobbra)  

Fehéroroszországban bíróság elé állítottak egy díjnyertes könyvkiadót, mert kiadott egy könyvet, amiben van egy kép a rendőri brutalitásról. Ihar Lohvinaunak, akit azzal vádolnak, hogy minszki könyvesboltjában kötelező állami regisztráció nélkül árult könyveket, súlyos büntetést kell fizetnie, boltját pedig, melyet az International Publishers Association (IPA) az ország törékeny irodalmi közösségének fontos központjaként definiált, be kell zárnia. A Lohvinau Publishing House 2000 óta működik, és eddig közel 700 helyi és nemzetközi irodalmi, történelmi, politikai és művészeti alkotást publikált. Kínálatuk fókuszában az elfojtott orosz írók állnak.

A fehérorosz újságírószövetség szerint a bolt nyolcszor nyújtott be kérelmet az állami regisztrációra, ám mondvacsinált indokokkal az összes kérelmüket visszautasították. Lohvinau engedélyét 2013 októberében vonta vissza a fehérorosz tájékoztatási minisztérium, a vád szerint azért, mert szélsőségesnek ítélték, amiért megjelentette az ország 2011-es sajtófotóit, köztük egy olyat, ami egy rendőrök által megsebesített tüntetőt ábrázol. (A képért IDE kell kattintani.) A fotóalbum példányait lefoglalták és bezúzták. Lohvinau később megnyerte az IPA Freedom to Publish-díját, amelyet olyan újságíróknak, szerzőknek és kiadóknak ítélnek oda, akik bátran kiállnak a szólásszabadság mellett. Az IPA szerint a kiadó engedélyének visszavonása kísérlet volt arra, hogy elhallgattassa a szabadság hangját Fehéroroszországban.

Az IPA stratégiai igazgatója, José Borghino elítélte Lohvinau most zajló zaklatását és megfélemlítését, és felszólította a kiadói piacot és a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a férfit. Borghino szerint Lohvinau példaértékű kiadó és könyvkereskedő, aki az általa kiadott könyveken keresztül elkötelezetten tájékoztatja a fehérorosz lakosságot, és aki az emberi jogok védelmének frontvonalában harcol.

A PEN angol szervezete már a kötelező állami regisztrációt bevezető törvényt is élesen elítélte, mert szerintük fenyegetést jelent az irodalmi fejlődésre. (Tavaly októberben a nemzetközi és a német PEN-nel, valamint az IPA-val és brit kiadók szövetségével együtt nyílt levelet is közzétettek a fehérorosz miniszterekhez címezve.) 

A törvény előírja, hogy minden kiadónak a tájékoztatási minisztériumban kell regisztrálnia magát, ám ha bebizonyosodik, hogy a kiadó tevékenysége ellentmond a Fehérorosz Köztársaság érdekeinek, az engedélyt a minisztérium megtagadhatja. Az angol PEN szerint a törvényt az egész fehérorosz kultúra sínyli meg, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy ejtsék a vádakat Lohvinau ellen. 

Forrás: Guardian