David Foster Wallace nagyregénye LEGÓSÍTVA!

Valuska László | 2014. augusztus 28. |

Lego-Infinite-Jest-009.jpg_460x276

Hogy lehet kedvet csinálni egy 11 éves fiú számára a fiatalon öngyilkosságban elhunyt, de nagyon tehetséges David Foster Wallace regényéhez, az 1079 oldalas Infinite Jesthez? 

Kevin Garreth professzor 11 éves fiával, Sebastiannal kezdett bele a regény legfontosabb jeleneteinek szcenírozásába. Az ötletet Brendan Powell Smith The Brick Bible című könyvéből szedték. Az egyetemi tanár pár éve foglalkozik a könyvvel irodalomelméleti kurzusán. (Kulcsár Szabó Ernő dolgozik már a Gadamer-köteten?) Az utóbbi húsz év Nagy Amerikai Regényének népszerűsítése fontos dolog, Wallace pedig iszonyú érdekes figura volt, akiről filmet is forgatnak.

Korábban mi ezt írtuk Wallace-ról és a könyvről:

"Wallace 20 éven át szenvedett depressziótól, ám az antidepresszánsok mellett képes volt dolgozni. A mellékhatások megjelenése után letette a gyógyszert, ám depressziója visszatért, és semmilyen más kezelés (új tabletták, elektrosokk-terápia) nem használt. 46 éves korában, 2008 novemberében lett öngyilkos. Ezeroldalas gigaregényében Észak-Amerikája egyetlen tagállam az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót magába foglaló új hatalomban. A történet nagyrészt egy Infinite Jest című eltűnt film körül forog, amely annyira szórakoztató, hogy megtekintés után a nézői elvesztik az életkedvüket, és soha többé nem érdeklődnek más iránt.  Persze a nagy amerikai rémálom nem lehetne teljes drogrehabilitáció, szórakoztató média, gyermekbántalmazás, quebeci szeparatisták és egy kis tenisz nélkül. A könyv 388 darab végjegyzetet tartalmaz, amelyek segítenek megérteni a sztorit, úgyhogy fordító legyen a talpán, aki nekivág."

A fenti képen Clipperton teniszezik, közben egy Glock 17-est szorít a fejéhez.

Forrás: Guardian