Csak este 10 után vehetnének erotikus ekönyvet a németek

.konyvesblog. | 2015. július 03. |

giphy_6.gifHa elfogadnak egy ma még csak törvényjavaslatként létező ötletet, akkor a németek a jövőben csak este 10 és reggel 6 óra között vásárolhatnak felnőtt témájú ekönyveket.

A mozikban, színházakban és könyvesboltokban megjelenő szexuálisan explicit tartalamakkal szembeni rendeletek 2002 óta vannak érvényben, amennyiben az új törvényjavaslatot elfogadják, az ekönyvek a mozikkal és a színházakkal kerülnek egy médiakategóriába. A javaslatot azután nyújtották be, hogy egy túl könnyen hozzáférhető erotikus ekönyv, a Schlauchgeluste miatt több szülő is panaszt tett. Ha elfogadják a javaslatot, az ekönyv-kereskedőket a jövőben akár 50 ezer euróra is megbírságolhatják. Ha a kereskedők eleget akarnak tenni a törvénynek, akkor bizonyos címeket az ifjúságra veszélyesnek kell minősíteniük, egy külön kategóriába kell sorolniuk, hogy egy szoftver szűrje őket.

A javaslat komoly kritikákat kapott a könyvszakmában dolgozóktól, a Német Kiadók és Könyvkereskedők Egyesületének jogi osztálya szerint a leszűkített vásárlóidőnek semmi értelme, mert a gyerekek úgyis megtalálják majd a módját, hogy megkerüljék. Szerintük egy olyan rendszer, ahol az életkort kell igazolni, nehezebben kijátszható. Mások arra figyelmeztetnek, hogy az eköny-kereskedők a világ minden táján elérhetők, így a törvénynek a különböző időzónákkal is számolnia kellene. A bloggerek sem örülnek: az országon kívülről érkező tartalmakhoz való hozzáférést letiltani egyikük szerint jó nagy hülyeség. 

Ha a javaslat átmegy, olyan furcsa német törvényekhez csatlakozik majd, mint a vasárnapi fúrást tiltó rendelet, vagy az, amelyik passzív fegyvernek minősíti a párnát.

Forrás: NationalPost