Coelho saját mondata erejének köszönheti a világsikert!

vl | 2014. szeptember 05. |

Paulo Coelho: Az alkimista

Athenaeum, 2014, 174 oldal, 2490 Ft

Fotó: www.paulocoelho.com

Paulo Coelho elmagyarázta, hogy lett Az alkimista óriási sikerkönyv, és megdöbbenésemre, pont olyan semmitmondó választ adott, amilyenek a regényei. Az ismert brazil spirituális írót Oprah Winfrey kérdezte egyébként. 1988-ban jelent meg Az alkimista, amiben egy Santiago nevű pásztorfiú az álmait, a kincseit keresi. A regényt két hét alatt írta állítólag a szerző, és rögtön érezte róla, hogy sikeres lehet. Csak elsőre nem kellett senkinek, így majdnem véget ért az írói pályája.

Az interjúból az derült ki, hogy Coelho leírt egy közel mágikusnak nevezhető mondatot a regényben, ami megfordította az életét: "Amikor akarsz valamit, az egész univerzum összefog, hogy segítsen neked." És a mondat csodák csodájára működni kezdett!

Coelho úgy döntött, nem adja fel, tervei szerint mindenhova el akart menni, hogy az álma valóra váljon, sikeres író lehessen. Először az egyik legfontosabb brazil kiadóhoz kopogtatott be, ami rögtön kiadta a könyvét.

Három évvel később, mikor már félmillió példányban elment a könyv, megkérdezte a kiadóját, hogy mi alapján döntöttek a kiadás mellett: Nem tudom, válaszolta a kiadó. A történetnek ez volt a csattanója! Oprah Winfrey sorsszerűnek nevezte a jelenetet. 

Az alkimista mára 80 különböző nyelvre lett lefordítva, 65 millió példányban kelt el, a New York Times sikerlistáján 315 hétig szerepelt.