A film hatására újra sikerkönyv lehet a Cloud Atlas

.konyvesblog. | 2012. augusztus 01. |

Még be sem mutatták a filmet, de már az előzetesnek köszönhetően robbanásszerűen megnövekedett az érdeklődés David Mitchell nyolc évvel ezelőtt megjelent könyve, a Cloud Atlas iránt. A regényből a Wachowski-testvérek forgattak filmet, melyet várhatóan október (itthon november) végén mutatnak be; a főbb szerepeket mások mellett Tom Hanks, Hugh Grant, Susan Sarandon és Halle Berry alakítja.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a filmelőzetes keddi közzétételét követően és a Twitteren beindult diskurzusnak köszönhetően nagyban megugrott az eladások száma az Amazonon, melynek saját belső bestseller-listáján a könyv múlt hétfőn még a 2509. helyet foglalta el, pénteken azonban már a hetediket.

Mindez még nem lenne szokatlan, hiszen sokszor előfordult már, hogy egy-egy filmes feldolgozás után sokan megvesznek vagy újra elővesznek egy régebbi kiadású könyvet. Ami meglepő volt, hogy ez az egész milyen gyorsan történt – pusztán a hatperces filmelőzetes hatására. A fejlemények láttán azonban a kötetet gondozó Random House is gyorsan kapcsolt, és újabb 25 ezer papírkötésű példányt rendelt a regényből.
A Cloud Atlas eredetileg 2004-ben jelent meg, és rögtön egy rakás díjat bezsebelt, ezenkívül még ugyanabban az évben helyet kapott a Booker-díjra esélyes művek hatos listáján. (Nem ez volt az első alkalom egyébként, hiszen 2001-ben David Mitchell második, Number9Dream című regénye szintén felkerült az úgynevezett shortlist-re.)

A regény hat különböző, látszólag elkülönülő történetből áll, melyek úgy illeszkednek egymáshoz vagy ágyazódnak egymásba, ahogy egyik matrjoska-baba a másikba. Az időben előre és visszaugráló, műfaji és stílusváltásokkal operáló szöveg a 19. századtól (a történet egy Adam Ewing nevű amerikai jegyző megpróbáltatásaival kezdődik a Csendes-óceánon) a poszt-apokaliptikus jövőbe röpíti az olvasót.

Mitchell írói stílusára nagyban hatottak a japán művészetek (ami nem csoda, hiszen nyolc évig élt a szigetországban), stílusát a Guardian egyik recenzense korábban az egyszerűség, tisztaság és finomság szavakkal jellemezte. Amikor arról faggatták, mely írók hatottak rá, David Mitchell azzal hárított, hogy túl hosszú lenne a lista, mások azonban Italo Calvino, Murakami Haruki, John Banville, Vladimir Nabokov és George Eliot hatását vélik felfedezni írásaiban.