Claudio Magris lesz a 2012-es Könyvfesztivál díszvendége

.:wendy:. | 2011. november 29. |

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott Claudio Magris olasz író lesz a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is emlegetett alkotó kapja a Budapest Nagydíjat az április 19. és 22. között rendezendő könyves seregszemlén.


Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója elmondta: Claudio Magris nem először jár Magyarországon, a kilencvenes évek közepén az író a könyvfesztivál vendége volt.

Az igazgató kiemelte: az áprilisi seregszemle díszvendégei az úgynevezett északi országok - Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország - lesznek, reményeik szerint sikerül meghívniuk Izlandot is. Utóbbi volt az idén a frankfurti nemzetközi könyvvásár díszvendége.

A Triesztben született Magris 72 éves, a kortárs olasz irodalom egyik kiemelkedő képviselője. A közép-európai régió szinte megszállott krónikásának számító Magris 1962-ben a torinói egyetemen szerzett diplomát. 1978 óta a trieszti egyetem német irodalom professzora, emellett pedig a Corriere della Sera című napilap újságírója. Műveiben kiemelten foglalkozott Németországgal, Közép-Európával és hazájával. 2001-ben Erasmus-díjat kapott, 2004-ben az Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki, 2006-ban az osztrák Állami díj az európai irodalomért elnevezésű kitüntetéssel jutalmazták. 2009-ben pedig a német könyvszakma békedíjával tüntették ki.

(MTI)