Charlie Kaufmann a Kés a zajbant adaptálja

.:Benedek:. | 2012. április 25. |

Miközben Frank or Francis című filmtervén dolgozik (ez egy musicalbe oltott hollywoodi szatíra lesz, Jack Blackkel, Steve Carrellel és Nicolas Cage-dzsel), Charlie Kaufmannról több irodalmi vonatkozású hír is napvilágot látott a közelmúltban. Március végén a John Malkovich-menet, az Egy makulátlan elme örök ragyogása vagy az Adaptáció forgatókönyvírója első regényéről kötött szerződést a Grand Central kiadóvállalattal (itt jelenik meg többek között Shaquille O'Neal könyve is vagy a Büszkeség és balítélet meg a zombik), most pedig az a hír járja, hogy ő írja a forgatókönyvet Patrick Ness Chaos Walking-trilógiájának első részéből, a Kés a zajbanból. Egyelőre még nem tudni, hogy Kaufmann magára vállalja-e a rendezést is, mint ahogy tette azt a 2008-a Kis-nagy világ esetében, de már magában a forgatókönyv is elég biztatóan hangzik.

A Kés a zajban egy távoli helyen, ÚjVilágban játszódik, Prentissvárosban, amit egykor űrhajóval érkező keresztény telepesek alapítottak. Prentissváros furcsa hely, egy év például tizenhárom hónapból áll, de ami igazán rendkívüli, hogy mindenki hallja a másik gondolatait, bárhol is legyen. Alvás közben, a kocsmában, az utcán, a templomban, kapálás közben a földön. Nemcsak gondolatokat hallanak, hanem a képek is folyamatosan özönlenek, nincs nyugalom. A könyv főhősei Todd és Viola -akik már nem annyira kisgyerekek és nem is felnőttek még- menekülni kényszerülnek Prentissvárosból, és sorsukat követve természetesen sok minden kiderül önmagukról, egymásról, a hitről, az életről, a hazugságról és az erőszakról.

A disztópikus mesetrilógia első részéről ezt írtuk, a magyar kiadó vezetőjével így beszélgettünk, és azt is érdemes tudni, hogy a könyvek megfilmesítési jogára ugyanaz a stúdió, a Lionsgate csapott le, amelyik az Éhezők viadala-filmekkel is nagyot dobott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.