Chabont már hamisítják az Instagramon

.konyvesblog. | 2018. február 26. |

chabon.PNG(Kép forrása)

A Pulitzer-díjas Michael Chabon Instagramján néhány napja szokatlan bejegyzés jelent meg, melyben azt közölte, hogy valaki kamuoldalakat indított a nevében, az esetet viszont már jelentette az Instagram üzemeltetőinek és a hazugokat megbüntető „Adraszteia istennőnek” is. Chabon a Slate-nek elmondta, hogy ő legalább két fake oldalról tud, amelyek az író sajátjaként tüntetik fel magukat, és rendszeresen posztolnak az ő oldaláról lopott képeket. A rajongók viszont már akár a név alapján gyanút foghatnak, mert mindkettő helytelenül, vagy egy-egy betűt megváltoztatva regisztrálta magát.

A közösségi oldalakon azok a kamuoldalak a legsikeresebbek, amelyek valamiféle űrt próbálnak betölteni, és olyan alkotó nevében posztolnak, aki soha nem is regisztrálta magát, ezért fent sincs az oldalon. Umberto Eco egyszer például azt mesélte, hogy egy nő hálatelten idézte fel neki, hogy rendszeresen olvassa a Twitteren, és időről időre leveleznek is egymással, és intellektuálisan ezek milyen sokat jelentenek neki. Eco viszont sosem volt fent a Twitteren, de hibába próbálta megmagyarázni, hogy az egészen biztosan nem lehetett ő, teljesen összezavarta vele a rajongóját.

A kamu Chabon-oldalak azóta nem elérhetők az Instagramon, és az író hajlamos apró kellemetlenségként tekinteni az esetre, és azt hinni, hogy nem rossz szándékkal születtek ezek az oldalak. Az viszont nem hagyja hidegen, hogy a követői egy része egy kicsit csalódott. Ők ugyanis egészen mostanáig azt hitték, hogy – a követési kérelmükre válaszul – a valódi Chabon követte be őket.