Hírek könyvtár brno

Buszmegálló lett Brnóban a könyvtárból

vl | 2011. szeptember 21. |

Lekicsinyítve, brnói buszmegállóként valósult meg Jan Kaplicky Polipnak becézett híres munkája, amely megnyerte ugyan a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt pályázatot, ám sohasem épült meg.

A pezsgő színű buszmegállót kedden adták át a városlakóknak. A várakozóhely a Szem Brno fölött elnevezést kapta a Kaplickyról szóló, Oko nad Prahou (Szem Prága fölött) című tavaly bemutatott dokumentumfilmre emlékeztetve. A név egyúttal az építmény formájára is utal: a tetején ugyanis egy nagy szemet idéző, ovális ablak van.

A Polip-buszmegálló ötlete egy joghallgató fejéből pattant ki, a megvalósítás pedig a Pepsi cégnek köszönhető, aki új kampányának keretében vállalta a költségeket.

Kaplicky londoni építészstúdiója 2007 márciusában nyerte meg a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A merész formájú, leginkább egy lyukakkal szabdalt, nagy, zöldes "pacához" hasonlító épület megvalósítását azonban meggátolta a városvezetés.

 

 

A buszmegálló avatásán a Pepsi képviselője is megjelent, aki eloszlatta az épületet a vandáloktól féltők aggodalmait. Mint mondta: a Polip üvegszálas technológiával készült és különleges, a graffitinek ellenálló anyaggal vonták be.

Kaplicky 2009-ben, 71 esztendősen hunyt el pár órával azután, hogy második felesége életet adott közös kislányuknak.