Bret Easton Ellis nem érti a mai fiatalokat

.konyvesblog. | 2014. február 19. |

A VICE magazinnak adott gigainterjút Bret Easton Ellis, aki saját bevallása szerint a legpesszimistább és legironikusabb generáció tagja, ami csak létezett a földön. Ellis mostanában inkább a filmek felé kacsingat, tévés forgatókönyveket ír, és saját, hetente jelentkező podcastot készít (például Kanye Westtel és Marilyn Mansonnal beszélget), de van, ami nem változik. Még mindig hangos felháborodással találja szembe magát, ha bármit kritizálni mer a Twitter-oldalán. Márpedig ez elég gyakran megtörténik. Összeszedtük, hogy az örökké morgó kultíró mostanában mit gondol a mai fiatalokról, DiCaprióról, és a nőkről.

 1. Szerinte a mai fiatalok (a Generation Wuss) túlérzékenyek, és ha valaki kritizálni meri, amit csinálnak, egyből gyűlölködőt, trollt kiáltanak, ám egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia az élet sötét oldalát. Még nekik is. Hiába szupermagabiztosak és szuperpozitívak, amint a legkisebb rossz történik velük, lebénulnak. Bezzeg az ő generációjának, a Douglas Coupland által is megénekelt X generációnak még megadatott az a luxus, hogy negatív hozzáállással és iróniával tudjanak lázadni a világ ellen.
 2. Az Amerikai pszicho-mozi főszerepére igazából Leonardo DiCapriot akarta, de talán jobb, hogy végül nem ő lett a kiválasztott. A Wall Street farkasát egyébként imádja, mert végre akad egy olyan film, ami nem aggódik a tisztesség miatt, és nagyon sajnálja, hogy Leo idén sem nyer majd Oscart.
 3. Terrence Mallikot is imádja, az egyik legfontosabb momentumnak az életében pedig azt tartja, amikor a Mennyei napok (Days of Heaven) közben rájött, hogy a film művészi kifejezőeszköz. A filmet azóta is kétévente elindítja.

 4. Nem gondolja, hogy Kickstarteren összekalapozott filmje, a The Canyons (főszerepben Lindsay Lohan és a pornósztár, James Deen) majd alapjaiban rengeti meg az amerikai kultúrát. A film fillérekből készült, nem az új Keresztapa megalkotása volt a célja vele, és pontosan tudja, hogy az emberek 80 százalékának nem tetszik a végeredmény.
 5. Következő projektje egy tévésorozat lesz, ami a Manson gyilkosságok körüli időszakban játszódik, de ez egyelőre még tervezési szakaszban van.
 6. 2012-ben sokkal többet írt, mint életében valaha (pilotok, mozifilmek forgatókönyvét), és 2013 januárjára kicsit kimerült. Nagyon vágyott arra, hogy ismét prózát írjon, úgyhogy most készül az új könyve is.
 7. A podcastok gondolata az Out magazinnak írott négyezer szavas cikke után merült fel benne. A cikkre rengeteg válasz érkezett, amelyekből azt derült ki, hogy az emberek végig sem olvasták. Ezért úgy döntött, inkább szóban mondja el.
 8. Szerinte David Foster Wallace egy csaló volt, és sokkolja, hogy az emberek tényleg komolyan vették őt. Ugyanakkor tudja, hogy róla pontosan ugyanezt gondolják.
 9. Ha tényleg minden tetszik, miről fogunk beszélhetni? – kérdezi BEE a mai fiataloktól. Arról, hogy milyen gyakran nyomogatod a lájk gombot a Facebookon, vagy hogy minden mennyire csodás?
 10. Túl öreg ahhoz, hogy tudatosan használja az Instagramot vagy a Tumblr-t, de mivel egy 27 évessel él együtt, tudja, hogy ma az online jelentét a valuta.
 11. Az Amerikai Psycho egy nagyon személyes regény.
 12. Sosem érezte magát nőgyűlölőnek, de az embereknek mindig előbb tűnik fel, ha női szerzőket kritizál.
 13. Nagyon tetszett neki barátja, Donna Tartt tavalyi regénye, a The Goldfinch. (a könyv 2013-ban az összes fontos könyves listára felkerült - a szerk.)
 14. Imádja Joan Didiont. A Nullánál is kevesebbnek kétszer futott neki, és abban, hogy végül olyan lett, amilyen, Didion is nagy szerepet játszott.
 15. A Jezebelt tevékenységét évekkel ezelőtt aggasztónak találta, de szerinte a Lena Dunham-ügy (pénzt kínáltak Dunham retusálatlan fotóiért, miután a testét minden körülmények között büszkén vállaló színésznő fotóit a Vogue manipulálva tette közzé – a szerk.) pontosan megmutatja, hol tart most a feminizmus.
 16. Először nem akart filmet írni Kanye Westnek, de miután meghallgatta a Yeezust, eldöntötte, hogy mindenképpen együtt akar dolgozni azzal, aki ezt a lemezt csinálta. Nagyon szereti Kanyet mint embert, szerinte a magánéletben egyáltalán nem olyan, mint celebként. Kanye azon kevesek egyike, aki be meri ismerni, hogy imádja magát. BEE szerint több ilyen ember kellene. Jennifer Lawrence-t is ez teszi vonzóvá.