"Fontos számunkra az a generáció, melynek tagjaiból olvasó felnőttek lesznek"

"Fontos számunkra az a generáció, melynek tagjaiból olvasó felnőttek lesznek"

Ruff Orsolya | 2019. július 01. |

egykd_1024x345.jpg

A HUBBY-Magyar Gyerekkönyv Fórum idén negyedik éve díjazta a gyerekkönyves alkotókat, az idei évtől pedig a Bookline is támogatja az Év Gyerekkönyve Díjat. De mit jelent ez a gyakorlatban, mit nyernek az alkotók, és miért fontos ez a Bookline-nak? A döntés hátteréről és motivációiról Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója mesélt.

A Bookline az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gyerekirodalom támogatására – elég csak a Szívünk rajta programra gondolni –, de a HUBBY-díj esetében mi volt volt számotokra a vonzó, miért döntött úgy a Bookline, hogy beáll a kezdeményezés mögé?

Fontos számunkra az a generáció, melynek tagjaiból olvasó felnőttek lesznek. Fontosnak tartjuk, hogy elérjük, megtaláljuk őket, ezért is alapítottuk négy éve a Szívünk rajta programot. Szeretnénk megkönnyíteni a programmal a szülők választását, akik nincsenek egyszerű helyzetben amikor betérnek egy könyvesboltba, és ott az amúgy nagyszerű, de óriási választékkal szembesülnek. Nem könnyű kiemelni a nekik, vagy a gyereküknek leginkább illő művet. A teljes könyvpiac 30 százalékát fedik le a gyerek- és ifjúsági könyvek, rengeteg kötet jelenik meg, mi pedig igyekszünk segíteni, differenciálni, megtalálni azt, ami az adott korban, az adott élethelyzetben a leginkább nekünk, illetve a gyerekeinknek való. Ezt a koncepciót, elképzelést erősíti az Év Gyerekkönyve Díj is, ezért is döntöttünk az együttműködés mellett. A HUBBY alapította Év Gyerekkönyve Díj mögött és mellett egy erős szakmai tudás és csapat áll. Az elmúlt évek, a díjjal jutalmazott könyvek, a zsűri és a díj mechanizmusa a biztosíték arra, hogy egy komoly szakmai előkészítés alapozza meg az Év Gyerekkönyve kiválasztását. Támogatásunk nemcsak segítség nekik és a kiemelt műveknek, de egy lehetőség nekünk is, hogy egy olyan díj mögé álljunk, melynek szervezői pontosan tudják, hogy merre tartanak, erős jövőképük van a díjjal kapcsolatban, ráadásul elképzeléseink találkoznak egymással. Mindkét csapat számára az egyik legfontosabb cél és feladat az olvasásnépszerűsítés, illetve hogy minőségi könyveket adjunk a kicsik és a kicsit nagyobbak kezébe.

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

A díjazottak (forrás: HUBBY)A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum pénteken átadta az Év Gyerekkönyve Díjakat (ITT írtunk a rövid listán szereplő könyvekről). Immár hagyomány, hogy a szakmai és a diákzsűri díjai mellett a HUBBY különdíjat ítél oda egy írónak és egy illusztrátornak, akik hosszú ideje...

A Bookline tehát az idei évtől a HUBBY – Év Gyerekkönyve Díj egyik támogatója, de mit jelent ez a gyakorlatban? A jelen keretek között mit kínál a Bookline, és ez mit jelent a díjazottak szempontjából?

A Bookline 2019-től az Év Gyerekkönyve Díj támogatója lett. Többszintű segítségről van szó, mert egyrészt támogatjuk a nyertes könyvek szerzőit, összesen 500 ezer forinttal, ez azt jelenti, hogy hogy az öt nyertes kategória győztese 100 ezer forint támogatásban részesül a Bookline jóvoltából. Másrészt támogatjuk a HUBBY munkáját, hogy a díjjal kapcsolatban minden zökkenőmentes lehessen, legyen idő, energia, pénz a szervezésre, a megvalósításra. És nem utolsósorban azt szeretnénk, ha a díjjal kitüntetett és a shortlistes könyvek egyaránt eljussanak az olvasókhoz, előtérbe kerülhessenek, és ezért 50 millió forint médiatámogatást ajánlottunk fel ezeknek a műveknek. Ez azt jelenti, hogy online és offline felületeinken ezek a könyvek kiemelt felületeket kapnak. Az oldalainkra látogatók találkozhatnak ezekkel a csodás gyerekkönyvekkel a Bookline oldalán és social felületein, illetve a a Libri könyvesboltokban, ahol matricával látjuk el és előtérbe helyezzük őket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a támogatásunknak köszönhetően sokkal több emberhez jutnak majd el ezek a könyvek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.