Hírek blog drog mexikó

Élni akar a mexikói drogháború sztárbloggere

.konyvesblog. | 2013. április 07. |


Napi fenyegetettségben él az a blogger, aki a Blog del Narco oldalán immáron három éve tudósít a mexikói drogháború véres mindennapjairól. A Guardian és a Texas Observer most egy közvetítőn keresztül kapcsolatba tudott lépni a blog szerzőjével, akinek könyve a napokban jelenik meg angolul.

Bár sokan azt hitték, hogy egy férfi vezeti a blogot, kiderült, hogy egy fiatal nőről van szó. „Hogy ki vagyok? A húszas éveim közepén járok, Mexikó északi részén élek, újságíróként dolgozom. Nő vagyok, egyedülálló, nincs gyerekem. És szeretem Mexikót” – jellemezte magát az újságírók kérdésére a magát csak Lucyként emlegető blogger. (A Blog del Narco jelentőségéről néhány éve Bede Márton írt hosszabban.)

A fiatal nőt az igazság feltárása és a hazája iránti szeretet vezérli. Mexikóban az elektronikus és nyomtatott sajtó képviselőit ráadásul gyakran cenzúrázzák vagy megfenyegetik, így a hírek egy része egyáltalán nem jut el az emberekhez. Emiatt pedig nagyon ritkák az olyan tudósítások is, melyek arra figyelmeztetnék a nézőket és olvasókat, hogy bizonyos országrészektől, ahol gyakoriak a fegyveres autórablások vagy a tűzpárbajok, lehetőleg tartsák távol magukat. A bloggerek éppen ezért küldetésüknek tekintik, hogy cenzúrázatlanul tájékoztassák az embereket a kartellek kegyetlenkedéseiről.

Miután a mexikóiak egy része kimondottan bizalmatlan a hagyományos médiával szemben, sokan a Blog del Narco híreiből tájékozódnak. Ráadásul sokan információval, mobiltelefonokkal készített fotókkal látják el őket, illetve beszámolnak saját hajmeresztő tapasztalataikról is. A mexikói média ugyanakkor – a szerzők állítása szerint – hazugságokat terjeszt róluk, például azt, hogy a blog mögött drogkereskedő szervezetek állnak, a névtelenségbe burkolózó blogger azonban visszautasította a vádakat, és közölte, hogy ők, legjobb képességeik szerint, csak az igazságot közlik.

A blog azonban sokaknak szúrja a szemét, Lucy és kollégája pedig életveszélyes fenyegetettségben éli mindennapjait, ráadásul munkájukat nem csak a kartellek, hanem a kormány is igyekszik ellehetetleníteni, az oldal ugyanis sokszor a kormányzati visszaélésekről is beszámol.

A bloggereket a bűnszervezetek állandó nyomás alatt tartják. A fiatal nő elmondta, hogy 2011 szeptemberében ismeretlenek fotókat küldtek nekik, melyek egy fiatal férfi és nő megcsonkított és egy hídról lelógatott tetemét mutatták – a két áldozat korábban a blognak dolgozott. A holttestek mellett elhelyezett fenyegetések szerint a bloggerek (azaz Lucy és társa) lesznek a következők.

Néhány nappal később egy másik olyan újságírót végeztek ki, aki rendszeresen információval látta el a blogot. Lucy azonban azt mondja, hogy a gyilkosságok nem rettentik el őket. Igaz, a fiatal nő elismerte: nagyon megkönnyebbült, hogy be tudta fejezni könyvét, mert attól tartott, hogy még azelőtt megölik, hogy ez megtörténne.

„Hogy milyen terveim vannak a jövőre nézve? Élni akarok, ez a rövid-, közép- és hosszú távú reményem” – hangsúlyozta Lucy.

Forrás: Guardian (itt és itt)