Betiltották a pakisztáni magániskolák Malala könyvét

.konyvesblog. | 2013. november 10. |

(Kép forrása)

Pakisztánban a magániskolák betiltották a lányok és nők oktatásának tálib tilalmát ellenző Malala Juszufzai diáklány önéletrajzi könyvét, a lányt pedig a Nyugat bábjának bélyegezték.

Adíb Dzsavedani, az összes, mintegy 40 ezer pakisztáni magániskolát tömörítő szervezet elnöke vasárnap bejelentette, hogy a szövetség betiltotta, pontosabban kitiltotta a magániskolák könyvtáraiból Malala könyvét. Hozzátette, hogy a lány a Nyugatot képviseli, nem pedig Pakisztánt.

A 16 éves Malala az idei Nobel-békedíj egyik esélyese volt. Akkor figyelt fel rá a világ, amikor tavaly a pakisztáni tálibok egy harci csoportja megpróbálta megölni, de csak megsebesíteniük sikerült, igaz, életveszélyesen. Juszufzai bűne a tálibok szemében az volt, hogy a lány netnaplójában rendszeresen beszámolt arról, milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

Malala önéletrajzi könyve októberben jelent meg, nem teljesen az ő munkája, a kötet társzerzője Christina Lamb brit újságíró.

[November 14-én, csütörtökön a Kőlevesben tartják az Én vagyok Malala című könyv bemutatóját.]

(MTI)