Bartis Attila Jáváig ment a nyugalomért

.konyvesblog. | 2018. február 27. |

bartis_a_szigeteken_kep_11_konyvesblog.jpg

Fotók: Bartis Attila

Bartis Attila eddigi legnagyobb, klasszikus méretű fotóalbuma A szigeteken. A fényképekből március elsején nyílik kiállítás a Mai Manó Házban. (A rendezvényről bővebben ITT olvashattok.)

Bartis Attila: A szigeteken

Magvető Könyvkiadó, 2018, 288 oldal, 14999 HUF

 

A könyvben szereplő fotográfiák 2014 és 2017 között készültek, többnyire Jáván, Yogyakarta környékén. Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentál, „hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írja a képekről Petrányi Zsolt.bartis_a_szigeteken_kep_02_konyvesblog.jpg

A magyar és angol nyelvű album fényképeihez Katharina Narbutovič irodalmár, Petrányi Zsolt művészettörténész és Szűcs Attila képzőművész írt értelmező szövegeket.

bartis_a_szigeteken_kep_09_konyvesblog.jpg

Kemény István költő az alábbiakat mondta a kötetről:

E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredéke. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság. Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő.

Nincs a képeknek semmi festményszerűsége, mégis ott érezzük a háttérben Giorgio de Chirico és Caspar David Friedrich rejtélyességét, melankóliáját. Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák. Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában.

bartis_a_szigeteken_kep_10_konyvesblog.jpg