Az új Rushdie-regény Obama és Trump Amerikájáról fog szólni

Az új Rushdie-regény Obama és Trump Amerikájáról fog szólni

.konyvesblog. | 2017. február 08. |

rushdie-salman-c-syrie-moskowitz.jpg(kép forrása)

The Golden House. Ez lesz a címe a szeptemberben megjelenő új Salman Rushdie-regénynek, ami egy fiatal filmes életét meséli el napjaink dinamikusan változó Amerikájában. A kulcsszavai az identitás, az igazság, a hazugság és a terror lesznek, vagyis minden, ami az elmúltnyolcév amerikai politikáját meghatározta.

Rushdie filmrendezője belecsöppen egy titokzatos, sokat szenvedett család életébe, ez a találkozás pedig megtanítja neki, hogyan legyen férfi. A történet Barack Obama 2008-as beiktatásával indul, és más valós politikai és társadalmi eseményeket is magában foglal a közelmúltból és a jelenből. Például az ultrakonzervatív Tea Party megerősödését, a Gamergate-et, vagyis a női gamerek ellen irányuló online zaklatási botrányt, az identitáspolitika körüli vitákat, és egy könyörtelenül ambíciózus, narcisztikus, festett hajú főgonosz felbukkanását, vagyis Donald Trumpot.

Kiadója, a Jonathan Cape képviselője szerint a The Golden House szívszorító, realista regény, és nemcsak hátborzongatóan előrelátó, de a világ egyik legjobb történetmesélőjét is a legjobb formájában mutatja.

Ez lesz Rushdie 13. regénye.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.