Az oroszok új kedvence: a hiú titkosügynök, aki Harry Pottert is veri

.:wendy:. | 2007. szeptember 21. |

Kiváncsi arra, hogy mit olvasnak az oroszok manapság? A Guardian cikkéből most kiderül, hogy már rég tesznek Tolsztojra, az új kedvenc egy elbűvölő, a szamurájok nyugalmával rendelkező, de egyben könyörtelen titkosügynök Borisz Akunyin tollából.

Eraszt Fandorin tökéletes úriember, aki bármilyen rejtélyt képes megoldani, mindig a gyilkos nyomára bukkan, legyen az egy orosz tábornok gyilkosa, vagy egy csábító női bűnöző.

Fandorin figurájának megalkotója, az 51 éves Akunyin sokat kaszált a titkosügynök kalandjaival: jelenleg ő Oroszország legsikeresebb kortárs írója, művei több, mint 20 millió példányban keltek el, nemcsak Oroszországban, hanem Amerikában, az Egyesült Királyságban és még több mint 30 országban. Így az oroszoknál simán lenyomja Harry Pottert. Akunyin 40 évesen írta meg a Fandorin sorozat első darabját, addig pszichológusként, esszéíróként, szerkesztőként és japán fordítóként dolgozott. Bár nem tartja magát valódi írónak: "inkább vagyok egyfajta irodalmi Frankeinstein: összeszedegetem a kedvenc karaktereimből a nekem tesző részleteket majd a saját ízlésem szerint fűszerezem: így jön létre Fandorin figurája, amelyben van az angol úriemberből, az orosz értelmiségiből és a japán szamurájokból is."

Akunyin jókor volt jó helyen: a kilencvenes években kezdett el írni, olyan időkben, amikor a szovjet érából az új rendbe átlépő Oroszországban az olvasni vágyó emberek csupán a klasszikusok és a ponyva között választhattak. Akunyin jól kihasználta a piaci rést, és mint ahogy fogalmazott: "rájött, hogy minden rétegnek kell olyan irodalom, amit szívesen olvas", ezért újította meg a detektívregény műfaját, a cári időkbe helyezve a cselekményt. Fandorin jóképű, magabiztos, kicsit hideg és hiú, hibája, hogy érzelmileg kicsit sérülékeny, éppen ezért szerethető.

"Elegem volt a, hogy is mondjam, klasszikus, nehézkes orosz írói stílusból:  a klasszikus szerzők, a szovjet szerzők mind véresen komolyan értekeztek. Én jobban szeretek könnyedén írni a komoly dolgokról. Nem zavar, ha az olvasók posztmodern elemzésekbe bocsátkoznak a könyveimről, de azzal sincs semmi gond, ha csak szórakozásból olvasnak." 

Akunyin 2000 óta csak az írásnak él, sorra jelennek meg a Fandorin-sorozat újabb és újabb darabjai. Az év egyik felét Moszkvában, a másikat Saint-Maloban, Bretagne-ban tölti, hisz megteheti. A könyvek sikerén felbuzdulva a sorozat két darabját is megfilmesítették már, mindkettő kasszasiker volt Oroszországban.

És, hogy mit is olvasnak az oroszok a Fandorin-sorozaton kívül? Bár a könyvkiadás jelentősen megcsappant a Szovjetunió felbomlása után, még mindig körülbelül 100.000 könyv jelenik meg évente, amelyekből toronymagasan vezet a sci-fi, 8,7%-al előzi meg például a gyerekkönyveket.