Az internetre kerül a világ legrégebbi bibliája

Könyves Magazin | 2009. július 07. |

Újra összegyűjtik és felrakják a világhálóra a világ legrégibb bibliáját, a negyedik században görögül íródott Codex Sinaiticust. A könyv mára szétszóródott a világban: angol, német, orosz könyvtárakban és az egyiptomi Szent Katalin Monostorban találhatók meg részletei. A kódexet még nem lehetett egyben látni.

A felbecsülhetetlen értékű kódexet mostantól a kutatók és a puszta érdeklődők a világ bármely pontjáról, ingyenesen tekinthetik meg, kereshetnek a megmaradt szövegek és azok között az ikontöredékek között, amelyeket szintén az egyiptomi Szent Katalin Monostorban találtak. A lapokat fakszimile, átírt és lefordított verzióban is meg lehet nézni az weboldalon, valamint ezzel egy időben a British Libraryben kiállításon is bemutatják a kódex történetét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.