Az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az őszi Margó

.konyvesblog. | 2016. október 05. |


5 nap alatt 55 programmal, 35 dedikálással és rengeteg magyar szerző új kötetével jelentkezik az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, október 12-16. között. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg.

A teljesen ingyenes rendezvényen új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál a nyitóprogramján. Esterházy Péterre több módon is emlékezik az irodalmi fesztivál: csütörtök este Ruszthi Zsolt filmjében láthatjuk Berlinben felolvasni, a Római-parton sétálni vagy a nappalijában betegségéről nyilatkozni a nyáron elhunyt írót. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak Esterházynak a nyitónapon: vetített kép és hangzó környezet utal idézetekkel idézetekre, bevezetésre és javított kiadásra.

’56-os programok az őszi Margón

A 60. évforduló kapcsán 1956-ra emlékezik a Margó, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal. Az esten az Anima Sound System adja a zenét, a házigazda Máté Gábor pedig a kereteket. A Litera.hu olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel. Az irodalmi portál születésnapját is ünneplő, regisztrációhoz kötött esten derül fény arra is, hogy kié lesz idén a Litera-díj.

Szintén a pénteki nap egyik kiemelt programja lesz a Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról szóló beszélgetés. A pesti Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból szintén az Anima Sound System zenei illusztrációja mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos színészek olvasnak fel részleteket, a két szerzővel pedig Gács Anna beszélget a kötet új kiadása apropóján. Az 1956. október 30-i Köztársaság téri lincselést bemutató Kazamaták Spiró György szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. „Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember” írta a Jelenkor által kiadott szövegről Spiró.

A Margó FM, az irodalmi fesztivál hangoskönyv alkalmazása szintén megemlékezik 1956-ról: az emlékév apropóján klasszikus forradalmi szövegekkel frissül az applikáció, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait.

Koncertek, beszélgetések

Különleges beszélgetésnek ígérkezik a hálózatkutató professzor Barabási Albert-László és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalan beszélgetése: mindkét szerzőnek idén jelent meg új könyve. Barabási-Albert A hálózatok tudománya című (tan)könyve tíz referenciahálózaton, például az internet, a mobiltelefon-hívások, a tudományos együttműködés vagy az emberi betegségeken keresztül mutatja be a hálózatok világát. A fiatalabb, de külföldön már szintén elismert Meskó Bertalan Az orvoslás jövője – Ember és technológia című könyvében a gyógyítás és az egészségmegőrzés jövőbeli tendenciáit tárja elénk.

Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből.

Vasárnap este már második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat: félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes. Ekkor osztják ki a 150 ezer forinttal járó Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjat is. A díjátadó után Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

Az őszi Margót, idén először könyvvásár is kíséri, ahol belépődíjat nem kérnek, adni viszont jelentős kedvezményt adnak a kiadók friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből.

A teljes programfüzet ITT lapozgatható.