Az alkoholista bádogember visszatér

-Szűcs Gyula- | 2008. március 01. |
A Vasembert utoljára a '90-es évek Marvel Extráiban láthatta a magyar képregényolvasó, idén a mozifilmhez időzítve ismét felbukkan a rakétameghajtású nőcsábász.

A májusi Képregényfesztiválra ígéri a Fumax kiadó a The Ultimatest, a Bosszú Angyalainak újradizájnolt kiadását. A 100 oldalasra tervezett, 5 részt tartalmazó Különítmény a Vasember és Hulk filmek várható népszerűségét kívánja meglovagolni, mivel mindkét karakter központi szerepet játszik az újjászervezett csapatban.

A Marvel Ultimate-érája nem a hivatalos idővonal a szuperhős univerzumban, inkább kedvcsináló a képregényfilmeken és videójátékokon felnőtt ifjabb generációnak. Mark Millar író és Brian Hitch rajzoló a legjobb szereplőket gyűjtötte össze azok közül, akik az elmúlt 45 évben a klasszikus "Angyalok, gyülekező!" hívószóra (ma már kissé megmosolyogtató módon) duplaoldalon sorakoztak fel az újság közepén. Vasember, Hulk, Hangya, és Darázs mellé berakták, Thort és Amerika kaptányt is - a new age-es norvég hippi és a háborús emlékektől szabadulni képtelen veterán újrafazonírozott karaktere magasan kiemelkedik a hagyományos szuperhősök mezőnyéből.

Tony Stark itt milliárdos nőcsábász és vállalatigazgató, aki mindig legurít két pohár vodkanarancsot, mielőtt beleül a zöld trutymóval feltöltött Vasember-páncélba. A hedonista életmódra jó oka van: gyógyíthatatlan agytumora miatt nem tudja, hogy öt éve, vagy már csak két hónapja van hátra. Ha a mozifilmben ezt a Starkot látjuk viszont, akkor igazat kell adnunk Robert Downey Jr.-nak, valóban "kibaszott jó lesz a Vasember".A Bosszú Angyalainak modernizált krónikájában egy nemzetbiztonsági tiszt, Nick Fury hozza össze az új csapatot. A félszemű szuperkém egy X-aktákba illő idegen-inváziót próbál megállítani - mikor egy eligazításon az emberi külsőt öltött ufonauták adatai peregnek a kivetítőn, az egyik öltönyös ügynök meg is jegyzi az újonc szuperhősöknek: "Üdv Chris Carter világában!" Nick Furyt egyébként a rajzoló Samuel L. Jacksonról mintázta, ráadásul az egyik jelenetben a szereplők épp azon nevetgélnek, hogy ha film készülne róluk, Darázst Lucy Liu, Thort Brad Pitt játszaná, Nick Furyt pedig Sam Jackson. Amikor a színész először olvasta a Végsőket, azonnal telefonált a Marvelnek, hogy ha lesz Vasember vagy Bosszú Angyalai film, tényleg ő akarja eljátszani Furyt. Megkapta a szerepet.

A Különítmény egyik nagy erőssége, hogy halad a korral: a szuperhősök verekedései hatalmas médiaeseményt és reklámbevételt jelentenek. Larry King élő adásban interjúvolja az űrállomáson szabadságát töltő Tony Starkot, a Hulk-kal való csatározás minden idők egyik legjobb DVD-eladását produkálja, ráadásul a Bosszú Angyalai mellett hatalmas háttérstáb  (PR-osok, tudósok hada) dolgozik, amire eddig ritkán láttunk példát szuperhős képregénybe. Pedig abszolút logikus, hogy minden bevetésükre egy egész hadsereg kíséri őket, helikopterekkel, rohammentőkkel és tűzoltókocsikkal, mert így ha kell, ott helyben összevarhatják Amerika Kapitányt, ha túl nagy maflást kapott valakitől. Vagy rögtön el lehet oltani a tüzet, és ki lehet menteni az embereket, a Hulk tombolásakor úgy dőlnek el az emeletes házak, mint a dominók a tévés világrekord-kísérlet idején.

Sajnos a filmpremier idejére beharangozott másik Vasember-sztori, a Warren Ellis-Adi Granov szerzőpáros által jegyzett Iron Man: Extremis idén már biztosan nem jelenik meg a Képes Kiadónál.