Átadták az Aranykönyv 2010-díjakat

.konyvesblog. | 2011. május 13. |

Szabó Magda, Paulo Coelho, Fekete István, Emily Bronte, Ranschburg Jenő, Claire Lemon, Telegdi Ágnes, Stephenie Meyer, Jamie Oliver, Horváth Ilona, Frei Tamás és Ken Follett egy-egy kötete lett a közönség kedvence az Aranykönyv 2010 szavazáson.

Az Aranykönyv-szavazáson, amelynek eredményhirdetését és díjátadóját csütörtökön tartották Budapesten, a tavaly - először vagy újra - megjelent kötetek versengtek.

Magyar nyelvű szépirodalmi kategóriában Szabó Magda Drága Kumacs című műve bizonyult a legnépszerűbbnek, a külföldiek közül pedig Paulo Coelho Brida című alkotását választotta a közönség. A klasszikus könyvek között Fekete István Vukja és Emily Bronte Üvöltő szelek című regénye kapta a legtöbb szavazatot.

A legnépszerűbb magyar ismeretterjesztő szerző Ranschburg Jenő lett Kis gyerek-kis gond? Az óvoda című könyvével, a legkedveltebb külföldi szerző pedig Claire Lemon A világ csodái 1001 fotón című albumával. Gyermek- és ifjúsági kategóriában az első helyen végzett Telegdi Ágnes Ó! Azok a csodálatos állatok című kötete, valamint Stephenie Meyer Hajnalhasadás című vámpírtörténete.

Gasztronómia kategóriában a külföldi kiadványok közül Jamie Oliver Jamie főzőiskolája című szakácskönyve diadalmaskodott, míg a kategória legnépszerűbb magyar szerzőjének Horváth Ilonát választották Tanulj főzni! című kötetéért.

A magyar nyelvű szórakoztató kategória legkedveltebb olvasmánya Frei Tamás Megmentő című könyve, míg a külföldi szerzők között Ken Follett a Titánok bukása című művével végzett első helyen - derül ki az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

A megmérettetésen külön indultak a szépirodalmi, a szórakoztató irodalmi, a gasztronómiai, az ismeretterjesztő, valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek. A "klasszikus" címszó alatt azokat a műveket gyűjtötték össze, amelyek nem 2010-ben láttak először napvilágot, de tavaly újra megjelentek.

A Libri 2010-ben az olvasás népszerűsítésére alapította az Aranykönyv-díjat, tavaly az évtized könyveire voksolhattak az olvasók, idén az év könyveit választhatták ki 6 kategóriában. A szavazást szervező Libri az idei Aranykönyv 2010 versennyel azt akarta megmutatni, hogy a magyar olvasók nemcsak az úgynevezett klasszikusok iránt érdeklődnek, hanem szívesen vásárolnak kortárs szerzőket és könyveket is.

(MTI)