Meg akarta öletni feleségét az árvízi csónakos

Fleuriste | 2012. augusztus 30. |

A kép forrása

Amikor 2009-ben megjelent az Ahol a vadak várnak sikerszerzőjének, Dave Eggersnek a Zeitoun című könyve (itthon Az árvízi csónakos címmel tavaly jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában), az nemcsak egy szíriai származású amerikai férfi megpróbáltatásairól szólt, hanem a szeretet, az összefogás és a család erejéről is. Annál nagyobb volt a megrökönyödés, amikor a közelmúltban felröppent a hír, hogy a családfő felesége meggyilkolására készült.

Abdulrahman Zeitoun története néhány éve óriási feltűnést keltett: a férfi 2005-ben a Katrina hurrikán pusztítása után New Orleansban maradt, és csónakjával ott segített, ahol tudott. Egy napon azonban másik három ismerősével együtt – bármiféle magyarázat vagy vádemelés nélkül – letartóztatták, és egy hevenyészve felállított szabadtéri börtönbe zárták. Embertelenül bántak vele, tájékoztatást és ügyvédi segítséget nem kapott, családtagjait nem értesítették. Az csak később derült ki, hogy fosztogatással, terrorizmussal, aktív tálib szimpátiával gyanúsítják őt és társait is. Végül egy misszionárius értesítette a családtagokat, de hetek teltek el, mire a férfi végre kiszabadult.

Abdulrahman és Kathy Zeitoun története először a szemtanúk beszámolóit rögzítő Hangok a viharból című kötetben jelent meg. Itt figyelt fel rá Dave Eggers újságíró, aki ezután személyesen is többször találkozott a házaspárral, de kutatómunkája során felkereste a letartóztatásban résztvevő rendőröket és a börtönt is, ahol Zeitount fogva tartották. Könyve 2009-ben jelent meg angolul, a jogdíjból befolyó összegekkel pedig a szerző a Zeitoun Alapítványt támogatta. Az alapítvány célja, hogy hozzájáruljon New Orleans újjáépítéséhez, és elősegítse az emberi jogok tiszteletben tartását. Abdulrahman Zeitoun története ráadásul a filmeseket is megihlette, a könyv alapján ugyanis Jonathan Demme, A bárányok hallgatnak rendezője készít animációs filmet, melyet a tervek szerint jövőre mutatnak be.

A könyvben ábrázolt családi idill azonban mára már a múlté. A házaspár kapcsolata ugyanis az elmúlt években megromlott, és a férfit tavaly márciusban próbára bocsátották, miután megtámadta a feleségét. A nő ezt követően benyújtotta a válókeresetet, és 2012-ben ki is mondták a válást. Idén júliusban azonban Abdulrahman Zeitoun megint megtámadta a feleségét az utcán, ezért letartóztatták, később pedig azzal vádolták meg, hogy egyik cellatársát akarta felbérelni, hogy – amíg ő maga előzetesben van – ölje meg a feleségét, a feleség előző házasságból származó fiát és egy másik férfit.

Az eset után Dave Eggers, a könyv szerzője és Jonathan Demme rendező (akik amúgy a támadás óta napi kapcsolatban állnak Kathy Zeitounnal) közös nyilatkozatot bocsátott ki, melyben aggodalmukat fejezték ki a nő és gyermekei biztonsága miatt, ezzel egyidejűleg pedig arra kértek mindenkit, hogy „ezekben a nehéz időkben” tartsák tiszteletben a család magánéletét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.