Arthur C. Clarke látta a jövőt

.:wendy:. | 2008. április 07. |

Azt hiszik a sci-fi írók minden ötlete merő őrült agyszülemény? Hát nem. Álljon itt rögtön a sci-fi egyik legnagyobbjának, a nemrégiben elhunyt Arhur C. Clarke-nak öt jóslata, amely bizony mind valóra vált. A hajtás után pedig öt másik, amely még várat magára.

Öt jóslat Clarke-tól, amely valóra vált:

1. A geostacionárius pályán (GSO - geostationary orbit), a Föld felszíne felett 36000 kilométerre keringenek a műholdak az egyenlítő síkjában. Ez azért előnyös, mert ezen a pályán keringési idő 24 óra, tehát a műhold együtt forog a Földdel. Clarke volt az első, aki felvetette, hogy ezek a műholdak, használhatóak lehetnek az egész világot behálózó kommunikációra. A geostacionárius pályát ma Clarke-pályának is nevezik.

2. Az internet atyja, Sir Tim Berners-Lee elmondása szerint Clarke novellája, a Dial F for Frankenstein nagy inspiráció volt számára.

3. A Randevú a Rámával című regényében, Clarke kitalálta "Project Spaceguard" elnevezésű űrfigyelő rendszert, amellyel követhetők és vizsgálhatók a föld felé tartó aszteroidák. A rendszer 1996-ban a valóságban is létrejött és Clarke-nak ajánlva "Spaceguard"-nak nevezték el.

4. A 2001: Űrodisszeiában megálmodott űrállomást most építik.

5. 1951-ben Clarke egy olyan űrhajót vízionált, amely nukleáris energiával működik. A valóságban a Szovjetunió több műholdat kötött így össze, mindegyiken kisebb reaktorokkal.
És öt jóslat, amely talán hamarosan valóra válik:

1. Az éden szökőkútjai (1979) című regényében szerepel egy űrlift, amely egy olyan geostacionárius műhold, amely a föld felszínéhez van vezetve, így lehetőség van emberek és áruk utaztatására.

2. Reméljük Harry herceg tisztában van vele, hogy a 2001: Űrodisszeia szerint neki 2013-ban az űrbe kell majd látogatnia.

3. 2025-re minden agyfunkció fel lesz térképezve, tehát olyan tökéletes mentális alámerülést élhetünk át saját agyunkba, hogy a virtuális valóság csupán egy unalmas utánzat lesz.

4. Körülbelül egy évtized múlva a mesterséges intelligencia teljesen felzárkózik az emberihez. Tehát két intelligens faj lesz a földön: egy biológiai és egy nem-biológiai.

5. 2040-re egy ún. "univerzális másolóval" képesek leszünk mindent klónozni a kaviártól a gyémántokig. Létrejön egy olyan társadalom, amelyben az egyedüli érték az információ lesz.