Aranyút – Egy film, amivel végigjárhatod Arany életének helyszíneit

.konyvesblog. | 2019. január 10. |

arany_1.jpg

Arany János jól gitározott, béna volt az angol kiejtése, és bár már négyévesen tudott olvasni, az iskolában eleinte mégis rossz tanuló volt. Mindezt a Litera Aranyút című rendhagyó filmjéből lehet megtudni, amelyben Szilasi László, Simon Márton és Horváth Kristóf Színész Bob mesélnek Arany Jánosról, születésének 200 évfordulója apropóján. De nemcsak beszélnek róla, hanem utaznak is vele, végigjárják életének legfontosabb állomásait Debrecentől Nagyszalontán át egészen a Margit-szigetig. Közben pedig verseket mondanak, zenélnek (a Bob és Bobék Orchestrával karöltve), rappelnek, felező 12-eseket írnak, és esznek abból az eperből is, amelyből egykor Arany is szemezgetett.

Az Aranyút állomásai:

  • Debrecen: ahol megnézhetjük, hogy milyen lehetett Aranynak a Református Kollégiumba járni. Itt derül ki, hogy milyen jól gitározott, és hogy a barátai biztatására kezdett nyelveket tanulni (noha az angol kiejtéséért gyakran kiröhögték)
  • Nagyszalonta: ahol „feketén bólingat az eperfa lombja” és ahol Arany a hamuban tanult meg írni-olvasni
  • Geszt: ahol Arany János alkotóháza állt, amit akkor építettek neki, amikor Tisza Domokost kezdte tanítani, mert nem akart a kastélyban lakni (és ahol állítólag szerelmes lett Tisza Lajos feleségébe...)
  • Nagykőrös: ahol egy pad őrzi az emlékét annak, hogy Arany 1851-ben ott szállt meg, és ahol a református gimnáziumban tanított irodalmat. Kiderül, hogy kevesebb időt kellett a tanteremben töltenie, mint egy mostani tanárnak, így maradt ideje az írásra is. De csak azokat az osztályokat volt hajlandó tanítani, ahol nem bántották a kisebbeket
  • Budapest, Magyar Tudományos Akadémia: ahol főtitkárként dolgozott és ahol rettenetesen unalmasnak találta az akadémiai közgyűléseket
  • Budapest, Margit-sziget: ahol az egyik legtermékenyebb alkotói korszaka zajlott és ahol „az utolsó nemzeti bárdból az első pesti dekadenssé vált”. A Kapcsos-könyvbe azonban a közhiedelemmel ellentétben valószínűleg nem itt írta bele a verseket (mert azok már tisztázatok voltak)

Nézz bele a filmbe és tudj meg még többet Aranyról: