Arany Jánossal ünnepli 16. születésnapját a Litera

.konyvesblog. | 2018. október 15. |

litera.jpgA Litera irodalmi portál kiváló társaságban, a 200 éves Arany Jánossal ünnepli 16. születésnapját a TRIP Hajón, ahol három kortárs felolvasószínházi bemutató, egy filmbemutató és véget nem érő ünneplés várja a közönséget. A 17 órakor kezdődő eseménysor képzeletbeli díszvendége a 201 éve született költő, „a ballada Shakespeare-je", Arany János.


Színre vitt balladák

17-től kb. 21:15-ig – három előadás rövid szünetekkel

Vajon mi történne Arany János balladáinak hőseivel – Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel vagy Rebi nénivel –, ha az eredetitől gyökeresen eltérő helyre, időbe és körülmények közé sodorná őket a sors? A Litera 2018-ban hét szerzőt kért fel egyfelvonásos drámák írására, Arany-balladák témájára. A zsűri által legjobbnak ítélt három művet kiváló rendezők és színművészek szólaltatják meg a TRIP Hajón.

aranykor_alaplogo.jpg


17:00 Papp Sándor Zsigmond: A bűn (III. díj)

Rendezte: Eszenyi Enikő 
Játsszák: Hajduk Károly, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia és Szilágyi Csenge. 


18:30 Kovács Dominik és Kovács Viktor: Bérnász (II. díj)

Rendezte: Hegedűs D. Géza 
Játsszák: Antóci Dorottya, Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet, Orosz Ákos és Schell Judit


19:45 Székely Csaba: Vörös Rébék (I. díj)

Rendezte: Csizmadia Tibor 
Játsszák: Bozó Andrea, Kaszás Gergő és Tóth József 

A felolvasó-est dramaturgja és mentora: Lőkös Ildikó.

21:15 Arany-út: Road movie

A felolvasószínházi előadásokat követően a Litera az alkotók jelenlétében bemutatja Arany-út című road movie-ját. 2018 tavaszán a Litera stábja Arany János nyomába eredt, bejárta a költő életének főbb helyszíneit, Nagyszalonta, Debrecen, Nagykőrös, Geszt, Budapest és egy kakukktojás, Nagyvárad állomások érintésével. 

Főszereplők: Szilasi László (a tudós), Simon Márton (a költő), Horváth Kristóf Színész Bob (a színész). 
Rendező: Ruszthi Zsolt. 
A stáb: Csejdy András, Deberling Norbert, Nagy Gabriella, Udud Levente, Valuska Gábor, Földváry András, a Bob és Bobék Orchestra (Bakos Bettina, Dévényi Zoltán, Oláh Máté Edmond és Színész Bob), valamint Zsolti a volánnál.

16 ÉVES A LITERA 

A 2002-ben indult irodalmi portál a TRIP Hajón ünnepli 16. születésnapját. Zene: Dj Lee'n'gum

A Litera nagyszabású Arany-programjai és az ARANY-TRIP című záróesemény az Arany János-emlékév keretében valósultak meg. 

JEGYEK: A három előadásra jegyek a TRIP Hajó oldalán válthatók: https://trip.jegy.hu/. A filmbemutatóra és az Arany-tripet záró partira a belépés díjtalan.

Facebook esemény ITT.