Mikor született Arany János?

Mikor született Arany János?

.konyvesblog. | 2017. március 02. |

f_ir19680310008_v2-e1396777356602-1024x835.jpgHivatalosan ma ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját, ám Milbacher Róbert a Facebookon feltette a kérdést, vajon Arany mikor is született pontosan, "hiszen mégsem mindegy, hogy mikor kezdjük ünnepelni a bicentenáriumot". Milbacher 2009-ben a Ráció Kiadónál publikálta Arany ​János és az emlékezet balzsama - Az Arany-hagyomány a magyar kulturális emlékezetben című monográfiáját, amelyben többek között azt vizsgálta, mi vezetett a korabeli Arany-kultuszig és új szempontok alapján értelmezte Arany legnagyobb slágereit a Tolditól A walesi bárdokig. Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük:

Mikor is született pontosan Arany János? (Mégse mindegy, mikor kezdjük ünnepelni a bicentenáriumot.) Természetesen tudjuk, hogy március 2-án, de Arany 59 éves koráig úgy tudta, hogy március elsején. 59. születésnapjára Toldy Ferenc kiszámolta neki, hogy 1817-ben a március 8-i keresztelése (ez az egyetlen biztos adat!) előtti vasárnap 2-ára esett, vagyis ekkor kellett születnie. Arany ezt elfogadva magára vonatkoztatta, bár halála utáni nekrológok, emlékbeszédek még mindig március elsejéről tudtak. Hogy Toldy miért pont vasárnapot keresett? Arany 1855-ös önéletrajzi levelére hivatkozik:

"A napra nézve nem vagyok egészen tisztában. Szüleimtől mindig azt hallám, hogy azon vasárnap volt az, mely Gergely és József nap, tehát március 12–19 közt esik; ezért előbb Józsefnek is akartak keresztelni. Hogy jutottam a János szép névhez mégis, nem tudom. Ki lehetne számítani, hányadikra esett 1817-ben azon vasárnap, de később keresztelő-levelem az anyakönyvből kivonatván, megütközve láttam, hogy március 8-án már meg is kereszteltettem, s így szüleim tévedhettek; tekintve a szokást, hogy nálunk nyolcad napra keresztelnek a születés után, s nálam sem volt ez alól kivétel, március 1-re gondolom a napot megállapíthatni.”

Vagyis a vasárnap a szülők (hibás) emlékezésében szerepel, de ők március 12. és 19. közötti vasárnapot emlegették (az 16-ára esett), Toldy viszont összevonta a keresztelés napjára vonatkozó adattal a szülőktől származó vasárnapot, azaz egyáltalán nem olyan biztos ez a másodika. 
Logikusabb Arany eredeti érvelése: a nyolcadik napon keresztelték, vagyis március elsején született.