Amerika Kapitány nem náci többé

.konyvesblog. | 2017. augusztus 30. |

detail.jpg(Fotó: Marvel)

Amerika Kapitány a Captain America Comics első számának borítóján nemzeti színekbe, illetve csillagokba és sávokba öltözve, egyenesen Hitlernek kevert le egy jobbhorgot

írtuk három éve, és akkor még nem sejtettük, hogy Amerika leghazafiasabb szuperhőse átáll a sötét oldalra. Pedig 2016-ban épp ez történt, olyannyira, hogy ő lett a vezetője a Hydra nevű szervezetnek, amelyet egy náci parancsnok, Wolfgang von Strucker báró alapított. A rajongók, akik nem nézték jó szemmel a Marvel-hős benáculását, most megnyugodhatnak. Amerika Kapitány a Secret Empire tizedik számában, 15 hónapnyi hydráskodás után visszatér a jó oldalra, és a zöld-sárga szuperhőskosztüm helyett ismét a piros-kék-fehéret ölti magára.

29marvel-item3-master675.jpg

A Nick Spencer által jegyzett sorozat, amelyben a Kapitány átveszi az irányítást az Egyesült Államok fölött, miközben korábbi szövetségesei földalatti ellenállást szerveznek, hatalmas ellenszenvvel találta szemben magát a rajongói oldalról, amikor kedvencük 2016 májusában kimondta a botrányos szavakat: Hail Hydra. Spencer halálos fenyegetéseket kapott a közösségi médiában és antiszemitizmussal vádolták - a szuperhőst ugyanis két zsidó férfi, Joe Simon és Jack Kirby teremtette. A Kapitány pálfordulásának bejelentését egyébként épp Kirby századik születésnapjára időzítették.

A Marvel főszerkesztője, Alex Alonso végig kiállt Spencer mellett, és azt nyilatkozta, megérti a rajongók reakcióját, de velük ellentétben ők a Marvelnél azt is tudják, hogy ér majd véget a történet, amelynek fontos mondanivalója van a szabadságról, a demokráciáról, és a legfontosabb amerikai értékekről, amiket a Kapitány megtestesít. Bárminemű hasonlóság a jelenlegi amerikai politikai helyzettel kizárólag a véletlen műve, a Marvelnél egyáltalán nem gondoltak arra, hogy a sorozat olyan időben jelenik majd meg, amikor az Egyesült Államokban egyre többet beszélnek majd a fasizmusról. 

Forrás: NYTimes