Poirot bekékül - Agatha Christie-életműsorozatot indít a Helikon

.konyvesblog. | 2017. június 02. |

christiea_azackroydgyilkossag_300dpi.jpg

Agatha Christie-életműsorozatot indít a Helikon Kiadó. A sorozat könyvei vadiúj borítót kaptak, és újra is szerkesztették őket. A rajongók minden évben tíz új kötetre számíthatnak, az ősszel megjelenő címek a következők: És eljő a halál, Halál a Níluson, Herkules munkái, A vád tanúja valamint a Gyilkosság az Orient expresszen, ami az egyetlen kakukktojás a sorozatban, ugyanis filmes borítót kap az őszre várató Kenneth Branagh-adaptáció miatt, amelyben olyan színészek vonatoznak, mint Judi Dench, Willem Dafoe, Johnny Depp, Penélope Cruz és Michelle Pfeiffer. Hercule Poirot-t maga a rendező alakítja. 

 A új borítókról a a Libri Kiadói Csoport vezető grafikusát, Tillai Tamást kérdeztük:

Nagy merítést tervezünk kiadni az életműből, törekszünk a teljes sorozat egységére, de mivel Agatha Christie nyomozóinak megvannak a maguk rajongói, vizuálisan négy egységre bontottuk az életművet, hogy segítsük a beazonosításukat. A Poirot sorozat kék, a Miss Marple könyvek (várhatóan) padlizsán, Tommy és Tuppence (szintén nem végleges) narancs, a többi könyv pedig türkiz-zöld alapszínt kap. Mivel a sorozattal a fiatalabb és az idősebb korosztályt is szeretnénk elérni, egy hibridet készítettünk: a borító kerete régies, varrott könyveket idéz, de az általános jelleg fiatalos. Az élénk és kontrasztos színvilág, az egyszerű objektumokból felépített világ és azok helyenként szürreális aránya és a dísztelen tipográfia mind ezt szolgálja. Az első három sorozatba tartozó könyvön mindig megjelenik majd a nyomozó apró alakja is, ahogy a gerincen is a sorozatjelölő piktogram.

christiea_azalibi_300dpi.jpg

A bíróság szerint Jacko Argyle egy piszkavassal brutálisan agyonverte anyját. Tettéért életfogytiglani börtön vár rá, ám nem raboskodik sokáig: tüdőgyulladás viszi el. Ekkor bukkan fel dr. Arthur Calgary, a fiatal kutató, aki épp most tért vissza antarktiszi expedíciójáról, és azt állítja, hogy Jacko biztosan ártatlan volt. Ugyanis van alibije, ami nem más, mint maga dr. Calgary. Akkor vajon ki ölte meg Mrs. Argyle-t? A gyilkost a családban kell keresni, de melyikük a bűnös? A kérdés felszakítja a régi sebeket, és a lehet, hogy a gyilkos ismét lecsap.

Agatha Christie: Az alibi

Fordította: Katona Ágnes, Helikon, 2017, 320 oldal, 2499 HUF

 

Hercule Poirot, a legendás nyomozó levelet kap, melyben ABC, a titokzatos gyilkos kihívás elé állítja. Minden, amit ígér, valóra válik: Andoverben meghal Mrs. Alice Ascher; Bexhillben Betty Barnard; Churstonban Sir Carmichael Clarke. A hajsza egyre nyomasztóbb, és Poirot talán hibát követ el.

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Fordította: Vermes Magda, Helikon, 2017, 320 oldal, 2499 HUF

 

christiea_aferdehaz_300dpi.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy, szerető, bár kissé zűrzavaros család. A Leonidesek boldogan éltek kis, ferde házukban. Egészen addig, míg a családfő, a milliomos Aristide meg nem halt. Valaki a családból inzulin helyett mérget tett a fecskendőjébe. Ki a gyilkos, és miért ölt? Szerelemből, pénzvágyból vagy tán bosszúból? A rejtély nyomába eredő fiatalember indítóoka legalább világos: Sophia, az áldozat legidősebb unokája addig nem hajlandó kitűzni esküvőjük napját, míg ki nem derül az igazság.

Agatha Christie: A ferde ház

Fordította: Borbás Mária, Helikon, 2017, 272 oldal, 2499 HUF

 

christiea_otkismalac_300dpi_1.jpg

Carla, a csinos, okos és bátor fiatal lány nem épp szokványos ajándékot kap a huszonegyedik születésnapjára: egy levelet, mely azt állítja, hogy rég halott édesanyja ártatlan. A bűnt, amelyért elítélték, nem ő követte el. Valójában nem ő mérgezte meg a férjét, a zseniális, ám csapodár festőt. Ám a bizonyítékok az asszony ellen szólnak. Hercule Poirot, a legendás nyomozó vállalja, hogy tizenhat év távlatából megfejti az ügyet, s a nyomozás során felkeresi mind az öt lehetséges tettest: a tőzsdést (aki piacra járt), az amatőr botanikust (aki otthon ült), a nagyvilági nőt (aki sok húst evett), a nevelőnőt (aki hoppon maradt) és a fiatal archeológusnőt (aki meg visított: ui, ui, ui).

Agatha Christie: Öt kismalac

Fordította: Szíjgyártó LászlóHelikon, 2017, 320 oldal, 2499 HUF