A ragyogás – A Warner Bros. előzményt, King folytatást akar

.konyvesblog. | 2012. augusztus 01. |

A Warner Bros. úgy döntött, hogy elkészíti A ragyogás előzményfilmjét. A projektben azonban Stephen King nem vesz részt, ő jelenleg a mára már klasszikussá vált regény folytatását írja éppen.

shining-jack1.jpg

Mi történhetett A ragyogásból megismert szállóban, mielőtt Jack Torrance és családja beköltözött? Ha bárkit is érdekelt korábban a válasz, az most örülhet, mert a Warner Bros. elkészíti az 1980-ban bemutatott film előzményét, amely éppen ezekre a múltbeli eseményekre fókuszál majd.

A projekt még előkészítési fázisban, annyit lehet biztosan tudni, hogy a stúdió több forgatókönyvírót és producert is megkeresett, így Laeta Kalogridist (Viharsziget), Bradley Fischert (Fekete hattyú) és James Vanderbiltet (A Zodiákus) is. Azt, hogy pontosan miről is szól majd a film, legfeljebb csak találgatni lehet: így nem kizárt, hogy azokról az időkről, amikor még a korábbi gondnok, Grady dolgozott a szállóban, de az is lehet, hogy a cselekmény egészen a kezdetekig visszanyúlik, és a hotel megépítésétől kezdve veszi sorra az eseményeket.

Mindez azonban egyelőre spekuláció. Ami biztosnak látszik, hogy Stephen King semmilyen formában nem vesz részt a munkában. Ennek oka lehet az is, hogy az írónak nincsenek túl jó emlékei a filmforgatásról: Stanley Kubrick ugyanis a forgatás előtt és alatt nagyrészt figyelmen kívül hagyta a javaslatait, és King magával a végeredménnyel sem volt elégedett.

A másik ok azonban az lehet, hogy Stephen King jelenleg éppen A ragyogás folytatásán dolgozik. A Dr Sleep című regényben A ragyogásból megismert kisfiú, az immáron negyvenes éveiben járó Danny bukkan fel ismét. Egy New Hampshire-i városban él, ahol orvosként végstádiumban lévő betegeken segít.

Majd megismerkedik egy fiatal lánnyal, Abra Stone-nal, aki ugyanolyan képességekkel rendelkezik, mint Danny, ő is „ragyog”. A lánynak menekülnie kell a True Knot nevű csoport vámpírszerű tagjai elől, akik csak látszólag ártalmatlan idős emberek, amúgy pedig éppen az Abra Stone-hoz hasonló képességekkel rendelkező gyerekekre vadásznak, hogy azután szépen kiszívják belőlük a saját fennmaradásukhoz nélkülözhetetlen energiát.

A könyv várhatóan 2013 januárjában jelenik meg az Egyesült Államokban.