A mozivásznon ébredezik Adolf Hitler

.konyvesblog. | 2013. december 04. |

timur_vermes-9589.jpgFotó: Valuska Gábor

Szatirikus mozi készül Timur Vermes bestselleréből. Hitler nemcsak a Nézd ki van itt lapjain, de a filmvásznon is magához tér!

A müncheni székhelyű Constantin Film bejelentette, hogy a film 2015-ben kerül a mozikba. A forgatókönyvet, ahogy azt egy szeptemberi interjúban nekünk is elárulta, maga a szerző írja. A magyarul idén ősszel megjelent kötetben a náci vezér ébred egy elhagyott berlini telken, és menetel egészen egy saját tévéműsorig. Közben küzd a hitetlenkedőkkel és a modern idők csodáival. Teszi mindezt halála után 66 évvel.

Kapcsolódó anyagaink:

Timur Vermes: Nem nehéz Hitlerként gondolkodni

Hitler él és élvezi

A sztorit így foglaltuk össze röviden kritikánkban: "Katonai egyenruhát viselő férfi ébred Csipkerózsika-álmából egy üres telken, valahol Berlin központjában. Se bunker, se Bormann, csak összegraffitizett házfalak, és focizó kölykök. Valószínűleg a Hitlerjugend tagjai (mi másé lehetnének, a Volkssturmhoz még túl fiatalok), de a „Hitlerjugend Ronaldo” felszólításra nem reagálnak, pedig biztos, hogy ez a nevük, rá van írva a sporttrikójuk hátára. Útbaigazítás híján hősünknek egyedül kell felderítenie környezetét, ami tiszta és rendezett, bár a biciklisták sisakján éktelenkedő golyónyomok szerint még mindig erősen háborús. (Közben a török is bevonult, hogy segítő jobbot nyújtson, még újsága is van a kioszk kirakatában!)  A nép kicsit értetlenül fogadja ugyan rég nem látott vezérét, de információ híján elhamarkodottság lenne találgatni ennek okait. Az információ a Frankfurter Allgemeine Zeitung borítóján érkezik, és sokkal mellbevágóbb, mint egy katonakabátban masírozó, bajuszos öregúr a berlini főutcán. Egészen pontosan 66 évvel."

Timur Vermes egyetértett az interjúnkban azzal, hogy Hitler unalmas figura volt: "Ha elmegy a hegyekbe, Obersalzbergbe, a nyaralója helyén egy dokumentációs központot talál. Ott láthatja, mi volt egy Hitlerrel töltött este protokollja. Miután befejezte  a háborús teendőit, magához rendelte a szűk körét  - a barátait és Evát. Ültek körben egy nagy szobában, és ha Hitlernek nem volt mondanivalója, akkor senki sem szólalt meg. Csak várták, hogy a Führerük visszavonuljon a szobájába, ami általában éjjel kettő körül történt meg. Ez nem egy szórakoztató fickó, hanem egy zsémbes öregember képe.  És az egyik legnagyobb rejtély, hogy hogyan láthatta pont őt vonzónak, és követendőnek a tömeg. (nevet) De az is igaz, hogy a legtöbb embernek, aki megválasztotta, nem kellett hajnalig várnia arra, hogy végre elmenjen aludni."

A regény nem várt sikereket hozott a megjelenéséig főleg szellemíróként tevékenykedő Vermesnek. Németországban, annak ellenére, hogy kényes témát feszeget, 1, 3 millió printpéldányban és e-könyvben fogyott. Itthon is nagy példányszámban fogy.

Forrás: HuffPost