Hírek superman

A millió dolláros szuperhős

Tungsram777 | 2010. február 26. |

Egymillió dollárért talált gazdára február 22-én a Superman-képregények egyik legritkább példánya, az Action Comics sorozat első része – melyben először tűnt fel a legendás karakter –, ezzel rekordot állítva fel a képregények adás-vételének történetében. Supermannek azonban hamar kihívója akadt, méghozzá Batman személyében; már zajlik a licit a Detective Comics 27. számára, ami a Denevérember első kalandját tartalmazza, és meglehet, hamar utoléri majd Supermant az aukcióban.

A hétfői privát tranzakció levezetője a ComicConnect.com és a Metropolis Collectibles volt, sem az eladó, sem a vevő nem hozta nyilvánosságra a nevét. Ezzel szemben a Batman-füzet nyilvános aukcióban keresi gazdáját, egészen február 25-ig. Barry Sandoval, a Batman képregényt kiállító Herritage akciósház vezérigazgatója elmondta, az aranykori (az amerikai comics 1930-40 közti időszaka) képregények gyűjtői között egyaránt vannak rajongói Supermannek és Batmannek (akik a DC Comics legnépszerűbb karakterei), és a Marvel hőseinek is (Pókember, X-Men, Amerika Kapitány, Hulk stb).

A füzet, melyben Batman először feltűnt, 10 centbe került és 1939-ben jelent meg, egy évvel Superman debütálása után. A most aukcióra kínált példányt az állapota alapján 10-ből 8 pontra értékelték, akárcsak a csúcstartó, millió dolláros Superman-képregényt. A gyűjtők nem véletlenül srófolják fel ennyire az árat, ilyen megkímélt és ritka képregényekhez nagyon nehéz hozzájutni.

A képregénygyűjtők bibliája, az Overstreet árkatalógus az Action Comics első számát listázza az első helyre, mint minden idők legértékesebb képregényét. Superman első kalandja 25%-al körözi le a második helyezett Batmant, akit a Detective Comics 27 juttatott a szuperhősök panteonjába.

A Batman-képregényre eddig tett legmagasabb licit jelenleg 508 ezer dollár, ezzel máris felülmúlta a tavalyi rekordot. „Ez még csak a kezdet” – mondja Sandoval – „A gyakorlat az ilyen értékes termékek esetében azt mutatja, a licitálók kivárnak, amíg az élő telefonos aukció el nem kezdődik”.

Az élő aukció – ahol más képregényeket és animációs filmeket is áruba bocsájtanak majd február 25-én, helyi idő szerint délután egykor indul. A Batman-képregényre kettő és fél három között lehet licitálni. A műsort élőben közvetíti a www.ha.com weboldal, az aukciós ház pedig online liciteket is elfogad, így bárki versenybe szállhat az értékes képregényért.

Hollywood és a képregény kéz a kézben jár, ezt mutatja, hogy a szuperhősös filmek száma egyre csak gyarapszik. „A mai kölykök nem is tudják, milyen jó dolguk van”- mondja Sandoval, hozzátéve, a hétfőn eladott Superman-képregény magas ára precedens értékű lehet.

Ugyanennek a Superman-képregénynek egy másik példánya tavaly 317 ezer dollárért kelt el, John Dolmayan, a System of a Down dobosa lett az új boldog tulajdonosa. Ebből a kiadványból körülbelül 100 példányt tartanak nyilván a világban. Az egymillió dollárt érő Superman-történet itt átlapozható.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.