Hírek 2009 márquez

A mexikói titkosszolgálat megfigyelte Gabriel García Márquezt

.:wendy:. | 2009. október 26. |

A mexikói hatóságok 1967-től - azóta, hogy a Nobel-díjas szerző családjával az országba költözött - egészen 1985-ig megfigyelték a Nobel-díjas Márquezt, a Száz év magány szerzőjét. Lehallgatták a telefonját és követték mindenhová. A dokumentumok azóta is titkosak, de most néhány részlet nyilvánosságra került.

Márquezt valószínűleg Kubával és Fidel Castróval való szimpatizálása miatt követték. Az egyik felvételen állítólag Márquez arról beszélt, hogy odaadta 1981-es Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című regényének publikálási jogait a kubai kormánynak. A titkosszolgálat 1982-es jelentése szerint ez is azt bizonyítja, hogy Márquez amellett, hogy Kub- és szovjet-szimpatizáns, még a kubai állam propagandaügynöke is. A szerző egyébként ebben az évben nyerte el a Nobel-díjat. A titkosszolgálat nemcsak Márquez kubai kapcsolatait, hanem François Miterrand-nal való ismeretségét is figyelte, valamint olyan mexikói szerzőkkel való barátságát, mint Octavio Paz vagy Savador Novo.

A 82 éves író jelenleg felváltva tölti idejét Mexikóban és Kolumbiában, máig szívesen látogat Havannába és esze ágában sincs megszakítani régi barátságát Castróval.