A Maffiózók írója könyvben mesél a kezdetekről

A Maffiózók írója könyvben mesél a kezdetekről

.konyvesblog. | 2018. augusztus 22. |

Már több mint tíz éve, hogy véget ért a hat évadot megért Maffiózók, a rajongók viszont örülhetnek, mert Amerikában a napokban jelent meg a sorozat egyik írójának, Robin Greennek a memoárja. Green a férjével, Mitchell Burgesszel összesen 22 epizódot írt, a The Only Girl című könyvében pedig mesél a kezdetekről, így például arról is, hogy amikor a sorozat atyaúristene, David Chase az éjszaka közepén felhívta őket, Green szerint a férjével nanomásodpercnyi idő után mondtak igent a felkérésre.

Utána viszont sokáig nem indultak be a dolgok: Chase az HBO-val tárgyalt és azt tanácsolta Greenéknek, vállaljanak el más munkákat is. Éppen egy ilyen megbeszélésen ültek, amikor egy titkárnő bedugta a fejét az ajtó résén és közölte a házaspárral, hogy egy bizonyos Tommy Soprano keresi őket telefonon. Ebből már tudták, hogy a sorozat zöld utat kapott.

A forgatások végül 1998 nyarán kezdődtek; Green felidézi, hogy a színészekkel mindig tartottak egy olvasópróbát, a legelsőn pedig a Dr. Melfit játszó Lorraine Bracco elkiáltotta magát: „Nézzétek csak ezeket az olaszokat!” Négy ember kivételével (közéjük tartozott Green és a férje is) ugyanis a jelenlévők közül valóban mindenki első-, második- és harmadikgenerációs olasz volt.

Mindenesetre akkor még nem nagyon lehetett tudni, milyen lesz a sorozat fogadtatása, és az egyik forgatási nap végén David Chase meg is kérdezte Greenéket, mit gondolnak, milyen esélye lehet a szériának. Mire Green azt mondta: vagy mindörökre megváltoztatja a televíziót, vagy úgy süllyed el, mint a vízbe dobott kő.

Szerinte utóbbi is könnyen bekövetkezhetett volna, ha például a columbine-i iskolai lövöldözés mondjuk egy héttel a bemutató előtt történik, nem pedig három hónappal később. Ez esetben ugyanis a nézők gyomra nem biztos, hogy bevette volna a sorozatra jellemző erőszakot; éppen ezért a televízió szerinte egy nagy lutri, és a siker nagyban függ az éppen uralkodó zeitgeisttől.

Forrás: EW