A könyvkiadást sem kerülik el a szexuális ragadozók

.konyvesblog. | 2017. november 13. |

(Kép forrása)

Egy brit felmérés szerint a könyvkiadásban dolgozó emberek több mint felét érte már szexuális zaklatás; a válaszadó nők 54 és a férfiak 34 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már "zaklatást, bántalmazást és ragadozó viselkedést". A Bookseller kérdőívére összesen 388-an válaszoltak, köztük kereskedők, ügynökök, szerzők és rendezvényszervezők. A zaklatások széles skálán mozogtak, hiszen a beszólásoktól kezdve a nem kívánt fizikai kontaktusokig és bántalmazásokig terjedtek. Az áldozatok általában alacsonyabb beosztásban dolgozó alkalmazottak voltak, akiket jellemzően vezető pozícióban lévő férfiak zaklattak.

A sajtósok részéről, akik például promóciós utakon gyakran szorosan együtt dolgoznak a szerzőkkel, 66 százalék mondta azt, hogy már zaklatták, a kereskedőknek pedig a 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy visszaélést tapasztalt a vásárlók, a kollégák vagy a boltba látogató írók részéről. Egy sajtós azt mondta, hogy akkor adódnak leginkább problémák, ha a reklámkörutakon ugyanabban a hotelben szállnak meg, mint az írók. "Senki sincs ott, hogy megvédje az embert, és gyakran olyan nagynevű írókról van szó, hogy az ember nem is meri elmondani senkinek (az esetet)" - vallotta egyikük.

Az áldozatoknak csupán 29,4 százaléka jelentette a zaklatást, 56,9 százalék félt attól, hogy a helyzet kihat majd a szakmai életére. Volt olyan szerkesztő, akit egy irodai bulin fogdosott részegen az egyik vezető beosztású munkatársa, ő viszont teljesen lefagyott, és soha nem is említette senkinek az incidenst. A felmérés készítői abban bíznak most, hogy az eredmény nyilvános vitát generálhat, és olyan magatartás-kódex kidolgozását segítheti elő, amely minden ágazatot lefed majd.

Forrás: Guardian