A Könyvhét hivatalosan is a Vörösmarty téren marad

Valuska László | 2016. március 29. |

A Vörösmarty téren marad a Könyvhét, valamint megkapja a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a 90 százalékos kulturális kedvezményt is a hely használati díjára, döntött a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság.

Március 24-én a Magyar Narancs írta meg először, hogy a Láng Zsolt által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság döntése értelmében a júnus 9-én kezdődő kulturális rendezvény azért nem települhet ki a térre, hogy ott „rend legyen”. A lap információit akkor megerősítette Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. Még aznap délután a Főpolgármesteri Hivatal MTI-hírben közölte, hogy az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja, A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet.

A MKKE a következő sajtóközleményt juttatta el hozzánk:

A mai napon közel ötven perces megbeszélést folytatott Tarlós István Főpolgármester Úr és Kocsis András Sándor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A találkozón Főpolgármester Úr kifejtette, hogy Budapest kiemelt közterein a főváros alaposan felül kívánja vizsgálni a terület-hasznosítás gyakorlatát.  Kifejtette továbbá, hogy Láng Zsolt Úr, az illetékes bizottság elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését.

Főpolgármester Úr a megbeszélés végén személyes garanciát vállalt arra, hogy amíg ő tölti be ezt a tisztet (2019 végéig), addig a Vörösmarty tér az évente megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét központi helyszíne marad. A magyar könyvszakma elsőszámú ünnepe évről évre csak a főváros kedvezményes bérleti feltételeivel, illetve a Nemzeti Kulturális Alap – ebben az évben 7 millió forintos – támogatásával tudja veszteség nélkül megrendezni a magyar irodalom e kiemelkedő eseményét.