A gyerekek is megérthetik az univerzum titkait

Kiss Orsi | 2017. szeptember 08. |

robert_farkas_portrait.jpgFotó: Farkas-Zentai Lili

Az asztrofizika első blikkre nem feltétlenül az a téma, melyről kapásból eszünkbe jutna egy gyerekkönyv. De ha arra keressük a választ, hogy hogyan születtek a csillagok, mi az az ősrobbanás és miből van a Hold, akkor a dolog rögtön megfordul. Hiszen élete egy adott pontján nagyjából mindenkit izgatnak ezek a kérdések, a csillagok, a világűr, és az összes titok, melynek hordozói. A nagyobbak persze rögtön rákereshetnek az interneten, de mi van a kisebbekkel? Nekik maradnak a szülők, akik vagy el tudják magyarázni nekik például a galaxisok születését, vagy... nem. Nem véletlen, hogy az Astronaut néven is ismert grafikus, Farkas Róbert könyve (Első könyvem az univerzumról - Hogyan születnek a csillagok?) is egy kérdéssel indít, hiszen egy kisróka faggatja benne az apukáját, és a kötet ajánlása is a szerző gyerekének szól, azzal a biztatással, hogy sose felejtsen el kérdezni. A kötet a két róka párbeszédére épül, és a gyerekek számára is érthető módon mesél a világegyetem születéséről. A könyv először angol nyelven, közösségi finanszírozással jelent meg, majd a Kolibri Kiadó karolta fel, az első kötetet pedig várhatóan újabb követi majd.

Tavaly az Indiegogón gyűjtöttél pénzt az Eszes Rókáról szóló könyved kiadásához. Mi vezetett odáig, hogy közösségi finanszírozással add ki a kötetet?

Amikor elkészültem a könyvemmel, akkor próbáltam megszondázni a gyerekkönyvkiadókat, de nem voltak túlságosan elragadtatva, azt mondták, hogy nagyon át kéne írni, vagy teljesen újraírni ahhoz, hogy ebből könyv legyen. Nagyon elszomorodtam, mert míg a közvetlen környezetemből érkező biztatás megerősített, ezektől a negatív kritikáktól eléggé elbizonytalanodtam. Saját kiadásról szó sem lehetett, nem volt erre félretett pénzem. Úgy gondoltam, hogy az Indiegogo egy jó teszt: ha jó a könyv, akkor az embereknek kelleni fog, és utat talál majd magának a projekt a nyilvánosság felé. Ezért készült el először angol nyelven, hogy minél szélesebb rétegekhez eljusson.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról - Hogyan születnek a csillagok?

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017, 36 oldal, 1999 HUF

 

A könyvet a lányodnak ajánlod, de ki vagy mi inspirálta igazán ezt a történetet?

Régóta szerettem volna illusztrálni egy gyerekkönyvet, és az újságíró feleségemet megkértem, hogy írjon nekem egy történetet, amihez én majd rajzolok. Ő nem vállalta a dolgot, úgyhogy nekem kellett kitalálni valamit. Fanni születése óta szokásommá vált, hogy alvás előtt megnézek egy asztrofizikai témájú ismeretterjesztő filmet, így a téma adta magát: gondoltam, írok egy könyvet abban a témában, ami a hobbim és gyerekkorom óta izgat.

Az asztrofizika nem egy tipikus gyerekkönyvtéma - amikor írtad és rajzoltad a történetet, mi volt a fejedben, kik fogják elsősorban forgatni?

Engem mindig izgattak a világűr összefüggései. Amikor felnőtt fejjel elkezdtem csillagászati témában youtube-előadásokat nézni, akkor rájöttem, hogy ez a téma nehéz, de messze nem lehetetlen megérteni. Rájöttem, hogy ennek a végtelen témának egyes részeit közérthető módon is el lehet magyarázni, ha leegyszerűsítjük. A könyvem persze tudományos munkának nagyon rövid és felületes, inkább csak beszélgetést indító gondolatok vannak benne. Reményeim szerint a szülők és a gyerekek közösen fogják feldolgozni ezt a témát, és a felmerülő több tucat kérdésre majd együtt keresik a válaszokat.

farkasr.JPG

A kötet a két róka párbeszédére épül, de minden oldalon van pár sor magyarázóbb jellegű szöveg - erre miért volt szükség?

Az apróbetűs rész a szülőknek, illetve idősebb gyerekeknek szól. Olyan érdekes tények vannak leírva benne, melyek az adott párbeszéd témájához tartoznak.

Bemutató. Farkas Róbert könyvét a TIT Uránia Csillagvizsgálóban mutatják be szeptember 9-én, szombaton. A szerzővel Nyerges Gyula csillagász beszélget, és a gyerekek megtekinthetik a "Mi látható az esti égen" című csillagászati előadást is. Még több infóért katt IDE!

A könyvet asztrofizikus lektorálta; volt olyan pont, ahol módosítani kellett a szövegen?

Raffai Péter PhD. nagyon sokat segített úgy megfogalmazni a mondatokat, hogy azok érthetőek és fizikailag helytállóak legyenek. Ezt a kettőt nem volt mindig könnyű összeegyeztetni. Egy téma volt, amit ő inkább kiszedett volna: a húrelméletet halott dolognak tartja és szerinte felesleges vele foglalkozni.

Már lehet tudni, hogy készül a második kötet, de mit árulhatsz el jelen pillanatban a folytatásokról?

A folytatás az első könyvben tárgyaltakra épít és olyan absztrakt dolgokkal is foglalkozik majd, mint a fénysebesség, gravitációs hullámok vagy a feketelyukak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.