Hírek fogoly szürke50

A guantánamói rabok A szürke ötven árnyalatát olvassák

.konyvesblog. | 2013. augusztus 04. |

Fotó: Guardian

A szürke ötven árnyalata című erotikus sorozat három kötetét bújják a legbuzgóbban a legjobban őrzött rabok Guantánamóban, az Egyesült Államok kubai területen lévő haditengerészeti támaszpontjának börtönében.

A 7-es táborban lévő szigorúan őrzött foglyok között öt olyan is van, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásokhoz. Ám ők sem a Koránért, a muzulmán szent könyvért, hanem A szürke ötven árnyalatáért vannak a leginkább oda, amelyben egyebek közt bilincses ágyjelenetek vannak.

A rabok olvasási "toplistájáról" Jim Moran amerikai honatya beszélt a sajtónak, miután a múlt héten Guantánamón járt kongresszusi képviselők egy csoportjával. "A teljes sorozatot olvasták. Angolul, de le akarjuk fordítani" - mondta el a The Huffington Postnak a virginiai demokrata párti képviselő.

Guantánamón 166 foglyot őriznek, a 7-es táborba csak ritkán engednek be látogatókat, újságírókat pedig egyáltalán nem. A támaszpont és a rabokat kiszolgáló könyvtár azonban látogatható. A könyvtárban könyvek, magazinok és DVD-k vannak, a kínálat mind nyelvileg, mind műfajilag sokszínű - állapította meg a Reuters hírügynökség. Vallási témájú könyvek, az ókori görög irodalom remekei éppúgy megtalálhatók, mint Agatha Christie-regények és Star Trek-kötetek.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.