A Gravitáció szerzője beperelte a Warnert

.konyvesblog. | 2014. május 01. |

Gerritsen Tess.jpgess Gerritsen

Tess Gerritsen, a Gravitáció című regény szerzője beperelte a Warner Bros.-t, amiért az nem tüntette fel őt, mint a Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével készült film inspirálóját. Gerristen azt állítja, hogy mivel a stúdió legalább részben az ő könyvét használta fel a történethez, a nyereség 2.5%-a őt illetné.

Az író nem a szerzői jogok megsértése miatt perli a stúdiót, hiszen a Warner már a könyv megjelenésének évében, vagyis 1999-ben megvásárolta a megfilmesítési jogokat. A per oka szerződésszegés, vagyis a „based upon” felirat hiánya, mivel a filmben egyáltalán nem szerepel, hogy az ő regénye alapján készült volna.

Nemrég még maga Gerritsen is azt nyilatkozta, hogy a Gravitációnak nincs köze a könyvéhez, és az egyezéseket csak furcsa egybeesésnek találta. Ügyvédje, Glen L. Kulik szerint viszont a közelmúltban az írónő olyan információkhoz jutott, melyek egyértelműen igazolják, hogy Alfonso Cuarón, a Gravitáció Oscar-díjas rendezője mégis csak az ő regénye alapján írta meg a fiával, Jonásszal közösen jegyzett forgatókönyvet. Hogy konkrétan mik voltak ezek az információk, egyelőre nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy Gerritsen kezdetben nem gondolkodott perben, hanem személyesen a stúdióval szerette volna lerendezni az ügyet.

A szerzői jogok megsértése rutinszámba megy Hollywoodban, a Warnernek pedig, mint a legnagyobb mozifilm- és televízióprogram-gyárosnak gyakran kijut a peres ügyekből. Nemrég nyertek meg például egy olyan pert, amelynek témája a Mátrix ötletének ellopása volt. Az viszont szokatlan, hogy egy ilyen kaliberű író perli be őket. (Gerritsen jegyzi a Rizzoli és Isles-krimiket, amelyekből Rizzoli & Isles címmel tévésorozat is készült, a gyártó pedig a Warner volt.)

Gerritsen szerint a film mozi- és reklámbevételeiből is jár neki - ötszázezer dollárt követel, valamint a jegy- és DVD-eladásokból, és a televíziós vetítésekből befolyt összes 2,5 százalékát. A Gravitáció több mint 716 milliót kaszált a mozikban.

 A Warner szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket.

Hollywood egyik legjelentősebb jogi ügye is hasonló kereseten alapult. A nyolcvanas évek végén egy Art Buchwald nevű újságíró perelte be a Paramount Pictures-t, mert a stúdió nem tüntette fel, hogy köze van az Eddie Murphy főszereplésével készült Amerikába jöttemhez. Buchwald nyerni tudott.

Forrás: NYTimes

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.