A drogkereskedelemről ír a megfenyegetett Saviano

.konyvesblog. | 2013. április 03. |

A nápolyi szervezett bűnözés után a nemzetközi drogcsempészet útjait mutatja be Roberto Saviano olasz író április 5-én megjelenő új könyve. Saviano új könyvének a Zero Zero Zero, nyomozás a világot forgató kábítószerről címet adta. A három egymás melletti nulla a drog tisztaságára utal, "mint a nullanullás lisztnél" - magyarázta az író. Regényszerűen megírt oknyomozó riportról van szó: az eredeti mesterségét tekintve újságíró Saviano ötszáz oldalon keresztül a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatja be a mögötte álló bűnszervezetekkel.

A könyvből a La Repubblica olasz napilap közölt részleteket. Az újság honlapján szerdától interjú is látható Savianóval. "Nincs a világon piac, amely nagyobb haszonnal kecsegtetne a kokainnál. Nincsen a világon pénzügyi befektetés, mely annyit hozna, mint a kokain (...). Mindenki akarja, mindenki fogyasztja. Költsége minimális, eladása azonnali, profitja rendkívüli" - írta Saviano.

A szerző az ENSZ adatait idézte: 2009-ben Latin-Amerikában és a karibi szigeteken százegy tonna kokaint fogyasztottak, Afrikában huszonegy tonnát, Ázsiában tizennégyet. Saviano új műve hét évvel első sikerkönyve, a Gomorra után jelent meg. A nápolyi camorra világát bemutató Gomorra ötvenhárom országban összesen hat és fél millió példányban kelt el. 2006 óta Saviano szünet nélküli rendőri védelem alatt él a camorra halálos fenyegetései miatt. Az új könyvével pedig a drogkartelleket haragította magára - jegyezte meg az olasz sajtó.

A Zero Zero Zero a Feltrinelli kiadónál jelent meg, miközben a Gomorrát még a Berlusconi család birtokolta Mondadori publikálta. A könyv a Partvonal kiadónál jelenik meg az év második felében.

(MTI)