Hírek beatles

A Beatlesé a leggyakrabban hivatkozott dal az irodalomban

.konyvesblog. | 2012. október 09. |

Hey Jude, Csillagok háborúja, Macbeth – hogy mi köti össze őket? Nos, ha más nem is, de annyi mindenképp, hogy első helyet foglalnak el azokon a listákon, amelyek az irodalmi művekben legtöbbször említett dalokat, filmeket vagy éppen színdarabokat sorolják fel.

Ezek szerint – a Small Demons gyűjtése szerint legalábbis – a legtöbbet emlegetett dal egyértelműen a Hey Jude a Beatlestől, amely ötvenöt regényben kerül szóba, például Stephen King Callai farkasok vagy Toni Morrison A Paradicsom című könyveiben. A regényekben előszeretettel hivatkoznak azonban még a szerzők vagy a szereplők a Heartbreak Hotelre (Elvis Presley) és a Stairway to Heavenre (Led Zeppelin) is.

Elvis népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy a legtöbbet emlegetett zenészek listáját is ő uralja (ha minden igaz, 1300 könyvben utalnak rá), nyomában Frank Sinatrával és Madonnával.

A filmek közül a legtöbbször a Csillagok háborúja kerül szóba (közel négyszáz könyvben), de sokat emlegetik a Keresztapát és az Elfújta a szél című klasszikusokat is. A színpadi művek közül a Macbeth, A vihar (mindkettő Shakespeare), valamint a Macsók és macák című musical kerül szóba a leggyakrabban.

A regényekben a legtöbbet hivatkozott város Párizs (4558 könyvben), London (4038) és New York (3650). Budapestet 457 műben említik, itt meg lehet nézni, hogy melyek ezek a könyvek.