90 éve született Gerald Durrell

.konyvesblog. | 2015. január 07. |
116040060
Fotó: Tony Evans/timelapse Library Ltd

Kilencven éve született Gerald Malcolm Durrell brit zoológus, író, a férfi, aki mindenkinél többet tett a veszélyeztetett állatok megmentéséért. 

Durell, vagy ahogy mindenki hívta, Gerry az indiai Dzsamsedpurban, Kalkutta közelében született egy négygyermekes családban. Hároméves volt, amikor útépítő mérnök apja meghalt, a család ezután hazatért Angliába, majd 1933-ban Korfu szigetére költöztek. Hat évig éltek a görög szigeten, amely Durell fő szellemi ihletője volt: itt kezdődött egy életen át tartó szerelme a természet a iránt. Iskolába nem járt, magántanárok oktatták, közülük főleg a műveiben is megörökített természettudós, Teo Sztefanidesz hatott rá. Korfui éveire a Családom és egyéb állatfajták című könyvében emlékezett, sok humorral mutatva be családtagjait, a sziget lakóit és élővilágát. Családtörténete a Madarak, vadak, rokonok és Istenek kertje című könyveivel teljesedett trilógiává.

Durrell akcióban

A második világháború éveiben Durrell egy díszállat-kereskedésben dolgozott, majd gondozó lett a Londontól északra fekvő Whipsnade állatkertben. 1946-ban 3000 fontot örökölt, ami lehetővé tette, hogy állatok gyűjtésével foglalkozhasson -első állatgyűjtő útját 1947-ben Kamerunba vezette. Számos állatkertnek juttatott gazdag kollekciót, a londoniban 25 új fajt honosított meg. Gyűjtőútjai során megfordult Brit Guyanában, Argentínában és Paraguayban, Új-Zélandon és Ausztráliában, Malájföldön és Sierra Leonéban, Mexikóban és Mauritiuson, Indiában és Madagaszkáron is. Főleg veszélyeztetett állatokat fogott be, hogy azok az állatkertek védelmében fennmaradhassanak. Az állatokat a korabeli szokásokkal szemben nagy gonddal szállította, a költségekre minden pénze ráment. Ezért bátyja, az Alexandriai négyes írója, Lawrence Durrell tanácsára könyveket kezdett írni, melyek nem várt sikert és jövedelmet hoztak számára. Kameruni útját feldolgozó első könyve, a Noé bárkáján 1953-ban jelent meg.

50549336
Fotó: Loomis Dean

Az ötvenes évek közepén húga hátsó kertjét egzotikus állatokkal töltötte meg, és miután két évig sikertelenül keresett számukra helyet, mivel elégedetlen volt az intézményekben dívó szakszerűtlen állattartása miatt, 1958-ban létrehozta saját állatkertjét Jersey szigetén, 1963-ban pedig megalapította a Durrell Természetvédelmi Alapítványt. Az intézmény egyre inkább a veszélyeztetetett fajok védelmére szakosodott, emblémájának is a 17. században kipusztított mauritiusi dodót választották. Az állatkert szakmai továbbképzéseket, kutató, szaporító programokat és népszerűsítő előadásokat is szervezett, maga az alapító pedig sokszor adott elő a brit rádióban, és öt nagyobb állatokkal foglalkozó filmsorozatot is készített a BBC megbízásából.

Sajátos humorral és derűvel fűszerezett, lebilincselően szórakoztató könyveiben mesélt gyűjtőútjairól (A bafuti kopók, A részeg erdő, Állatkert a poggyászomban, Kalandorok az őserdőben), állatkertje szervezéséről (Vadállatok bolondja, Állatkert a kastély körül), filmes expedícióiról (Vadászat felvevőgéppel). Írt ismeretterjesztő könyvet (Vadak a vadonban), szakmai tapasztalatait pedig Az amatőr természetbúvár című kötetében foglalta össze.Több mint harminc nyelvre lefordított műveiben a népszerű ismeretterjesztés, a kalandos útleírás és a természettudományos szakértelem ötvöződik. Megfigyelőkészsége, stílusa alapos ember- és állatismeretről és -szeretetről tanúskodik.

A fajok, amelyek Durell nevét viselik:

  • Durrell-féle éjszakai gekkó (Nactus serpeninsula durrelli)
  • Durrell-féle frissvízi rák (Ceylonthelphusa durrelli)
  • a Cossoidea nevű lepkecsaládjába tartozó molyfaj, a Kotchevnik durrelli
  • Durrell-féle ebihal góbi (Benthophilus durrelli)

Utolsó éveiben energiáit állatkertjének szentelte, mely évente 200 ezer látogatót fogadott. Idős korában egészsége megromlott, csípőprotézis-műtétjét májátültetés követte, amelyből soha nem épült fel teljesen. Jersey szigetén hunyt el 1995. január 30-án.

Tevékenységét több kitüntetéssel is elismerték, 1982-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje (OBE) díjat. Korfu városában iskola és park viseli nevét, és számos veszélyeztetett faj fogságban született egyedeit nevezték el tiszteletére Geraldnak vagy Gerrynek. 

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum