Pókembertől a magyar steampunkig - 24. Képregény Börze

Rusznyák Csaba | 2012. október 12. |

24börze.jpg

A majdnem negyedszázadik Képregény Börze most vasárnap lesz a szokott helyen, vagyis Újpesten, a Munkásotthon utca 3. szám alatti képregényszentélyben, akarom mondani, általános iskolában, barátian tolongós hangulatban. Lássuk, miért fogunk vékonyabb pénztárcával távozni.

Külföldi képregények

A Pókember-rajongók rögtön három címnek is örülhetnek. A Kingpin kiadó, tisztességes képregényfanatikushoz méltón, jól gondját viseli a karakter hazai pályafutásának, jelenleg két füzetes sorozatuk is fut a hálószövővel. Az egyik, A hihetetlen Pókember modern történeteket közöl, jelenleg a Polgárháború című crossover környékéről (most jelenik meg az ötödik szám; egyébként egy szám két amerikai füzetet tartalmaz), a másik, a Peter Parker Pókember pedig olyan klasszikus, ’80-as évekbeli sztorikkal kényeztet, amik annak idején, a ’90-es években Magyarországon megjelent „Kandi lapok” sorozatból  kimaradtak. Aki inkább kötetformátumban szeret minőségi szuperhőstörténeteket fogyasztani, annak ott a Jean DeWolff halála, ami a ’80-as évek egyik legnagyobb becsben tartott Pókember-története (nem mellesleg Fenegyerek nagyszerű vendégszereplésével), és úgy általában, a veterán író, Peter David egyik kimagasló munkája. Vállalva a közhelyes megfogalmazás vádját, ennek minden képregényrajongó polcán ott a helye. 

börzepókember.jpg

A Reménység úttörői második kötetének (Jaqque Ferrand titka) nemkülönben. A klasszikus, sőt, legendás francia sorozat, ami 1945-től 1973-ig futott a Vaillant című hetilapban, a ’30-as évek tipikus amerikai sci-fi ponyváit ültette át az európai mentalitásba – a nagy, vakmerő, nőmentő magányos hős helyett egy nemzetközi összefogással létrejött csapat veszi fel a harcot a Földet célzó fenyegetésekkel szemben. A sorozattal még a szépemlékű Fekete-Fehér Képregényantológiából ismerkedhettünk meg magyarul 2005-ben (illetve az idősebbek még néhány ’70-es évekbeli Fülesből) 2011-től pedig a Nero Blanco Comix folytatja a történetet önálló kötetek formájában. Ez bizony egy nagy szelet képregénytörténelem, a mai szemnek is lenyűgöző rajzokkal. 

börzereménység.jpg

És végül, de még csak véletlenül sem utolsósorban, jön a börzére a The Walking Dead – Az élőhalottak 5. kötete, a beszédes című Farkastörvények (erről biztosan ejtünk még szót később). 

Magyar képregények

A szerzői kiadványok terén sem állunk rosszul – a 5Panels csapat a Szüret című, A5-ös méretű kiadványukat hozza, amiben az elmúlt évek képregényes pályázataira készült művekből gyűjtöttek össze egy csokorral. Érkezik a még 2008-ban megjelent, disztópikus, cyberpunk jövőben játszódó, vámpírokkal és vérfarkasokkal felturbózott akcióképregény, a Bloodlust második része, a Temetetlen múlt is. Külön ki kell emelni a trailerrel is beharangozott K.O.H.O. című 36 oldalas steampunk füzetet (ebben a főszereplők egy apokaliptikus jövőben fosztogató hordákkal szállnak szembe), ami eredetileg még egy 2010-es, befuccsolt Galaktika Magazin pályázatra készült volna. A digitális formában már évek óta olvasható Gor láncai című fantasy kaland és az SF című, hm, sci-fi szintén elérhető lesz limitált példányszámban. És végül, jön még a szokásos komikus történetekkel és élethelyzetekkel a Firka Comics 8, és a képregényes témájú cikkekkel megtömött Fandom 4. (Aki ennél kicsit bővebb információk után áhítozik, az pl. a Képregény.net oldalán keresgélhet.)

börzekoho.JPG

A Börze 10 órakor nyitja kapuit, a belépti díj, mint mindig, 300 Ft. (Árusoknak 9 órakor, és plusz 300 Ft. asztaldíj.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.