150 kilós sztriptíztáncosnővel mutatják be az Egyetleneim szerzőjének új regényét

.konyvesblog. | 2016. május 31. |

noctambulo_borito_1.jpg

Új könyvet írt Beregi Tamás, a kultikus Egyetleneim szerzője. A huszadik század előestéjén játszódó regény főhőse Jonathan, egy bohém londoni művész, aki erotikus fényképeket restaurál. Amikor kezébe akad egy megfeketedett fotó, és nyomozni kezd nagyapja tragikus története után, addigi világa darabokra hullik. Rémálmok kerítik hatalmukba, melyekben imádott városa szörnyű átalakuláson megy át. Jonathan rávesz egy aranyszívű örömlányt, hogy meneküljenek el a lélekölő nekropolisszá változó Londonból. A szerelmesek útja érintetlen, mitikus tájak, az angol Tóvidék és a Skót-felföld felé vezet. Ám az ipari rémlátomások Jonathant itt is utolérik. Végül vakmerő tettre szánja el magát, hogy megmentse az apokalipszis felé sodródó világot. Vajon sikerül neki, vagy elemésztik őt is a világvége viharfellegei?

Beregi "valóságot az álmokkal keverő, kultúrtörténeti és fantasztikus elemekkel átszőtt kalandregénye egyszerre juttatja eszembe Poe, Lovecraft sötét vízióit és Szerb Antal melankolikus utazóregényeit. Főhőse alvajáróként bolyong a modern tudomány, az iparosodás, a degeneráció poklában, miközben mániásan keresi a világból kivesző szépséget, mitikus teljességet" - mondta el a könyvről Garaczi László. Nemes Jeles András szerint a Noctambulo "kegyetlen civilizációkritika, pikareszk paródia modern világunkról, amely mégis merészen romantikus. Erős hangulata és víziószerű képei miatt" pedig akár még filmként is el tudja képzelni. 

Ahelyett, hogy pogácsa mellett értekeznének a Noctambulóról, a L'Harmattan hatalmas bulival vezeti fel a regényt. 2016. június 3-4-én a Muzikumban megidéződik a könyv első felében megjelenő századfordulós világ: a kuplerájok, az erotikus fényképszalonok, a freakshow-k. A performance-szal vegyített rendhagyó könyvbemutató 18:30-kor kezdődik, majd az A.K.T. nevű színésznőzenekar lép fel, Darvasi Kristóf ezúttal erotikus némafilmekhez adja az aláfestőzenét. A földszinti fényképészműteremben embernagyságú camera obscurában lehet végigkísérni egy művészi akt korabeli technikákkal való elkészítésének folyamatát Laczkó Péter vándorfotográfusnak köszönhetően és egy kukkolófülkébe bújva régi, forgatható erotikus panorámaképet lehet nézni. Az épület homlokzatának és belső tereinek fényfestéséről a Méhkas Dia Project gondoskodik. Az est ceremóniamestere Jay Miller New York-i pantomimművész lesz, aki egy alvajárót fog alakítani, de még egy 150 kilós sztriptíztáncosnővel is találkozhatunk. 

Facebook-esemény