Hírek mti könyvtár

145 év után vitték vissza a könyvet

Könyves Magazin | 2009. április 16. |

145 év késéssel került vissza egy könyv az Egyesült Államokban egy egyetemi könyvtárba (így néz ki).

Ráadásul sosem kölcsönözték ki: egyszerűen ellopta egy katona még a polgárháború idején a virginiai Lexington városában lévő, George Washingtonról elnevezett egyetemi könyvtárból. Most, 145 évvel később a néhai katona - C. S. Gates - egy leszármazottjának barátja szolgáltatta vissza a könyvet, melynek szerzője W. F. P. Napier, címe pedig: A háború története a félszigeten és Dél-Franciaországban 1807-től 1814-ig.

A félszigeten az Ibériai értendő, a két háborúzó félen a napóleoni Franciaország, a másik oldalon pedig Spanyolország a szövetségeseivel. A könyv egyébként négykötetes, de a katona csak az elsőt lopta el. Precízen beleírta, hogy honnan van és mikor zsákmányolta, ezért sikerült könnyedén visszajuttatni. (MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.