Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!
Ruff Orsolya

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

j.k._rowling ickabog gyerekirodalom central

Ha nincs a pandémia, akkor valószínűleg nincs J.K. Rowling új meseregénye sem. Pontosabban, a mű már évek óta létezett, csak épp az író padlásán porosodott, a karantén alatt viszont eszébe jutott, hogy ingyenesen elérhetővé teszi, pont azért, hogy ezzel is segíteni tudja a négy fal közé ragadt családokat. A szöveg először angolul jelent meg, de mától magyarul is olvasható – Tóth Tamás Boldizsár fordításában – egy külön erre a célra létrehozott honlapon. Az Animus Kiadó minden hétköznap megoszt majd két-három fejezetet, de aki nem tudja a megjelenés ütemében olvasni azokat, egy menüpont alatt megtalálja majd a korábban publikált részekeket is. 

Rowling így nyilatkozott a meseregény előzményéről: 

„A történetet nem most, hanem régebben találtam ki, és amikor írtam, esténként felolvastam a két kisebb gyerekemnek az újabb és újabb fejezeteket. Ám amikor elkészültem, mégis inkább egy felnőtteknek szóló regényt jelentettem meg, Az Ickabogot pedig félretettem. Az elkövetkező években annyi más dolgom volt, hogy akármilyen közel állt is a szívemhez a mese, úgy gondoltam, megtartom a saját gyerekeimnek. 

Amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást rendeltek el, úgy láttam, hogy a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi év után ismét elővettem Az Ickabogot.

Itt-ott átírtam, és megint felolvastam a gyerekeimnek, akik azt kérték, hogy írjak vissza pár törölt jelenetet, amiket régen annyira szerettek. És tessék, most elkészült!” 

Az Ickabog nemcsak, hogy elkészült, de még egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, melyet 7-12 éves gyerekeknek hirdetnek meg. A pályázat célja, hogy kiválasszák azokat a rajzokat, amelyek majd bekerülnek Az Ickabog könyvváltozatába – ez praktikusan azt jelenti, hogy a meseregény magyar kiadása (a print és az e-könyv is) magyar rajzokkal fog megjelenni várhatóan idén novemberben. A feltöltött fejezeteket október 2-ig lehet majd elérni az Ickabog-honlapon, az illusztrációs pályázat ugyanakkor október 9. éjfélig tart, azaz egy héttel azután ér véget, hogy megosztották az utolsó fejezetet is; ezután az Animus munkatársai és a kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 ezer forintos könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Rowling amúgy fontosnak tartotta kiemelni, hogy Az Ickabog nem Harry Potter-történet, és nem része a varázsvilágnak. Teljesen különálló mű, egy tündérmese, ami Duskáldia képzeletbeli országában játszódik. Nem folytatásos történet, nem lesz több része. A könyv teljes bevételét az író jótékony célra fordítja, és azoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

További részletekért kattintsatok a kiadó Facebook-oldalára!