Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban
Laborczi Dóra

Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban

péterfy_gergely nagy_ervin mayer_tamás gyerekirodalom lampion_könyvek bookline_kids

Nem mindennapi szerzőpáros jegyzi a Robotmese címmel megjelent kötetet: ez Péterfy Gergely író és Nagy Ervin színművész közös mesekönyve.

Péterfy Gergely és Nagy Ervin: Robotmese
Ill.: Mayer Tamás, Lampion, 2022, 126 oldal
-

A könyv történetét Nagy Ervin az Álarcos énekesben alakított robotfigura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki, főszereplője a kis Kék Lovag nevű robot, akinek azzal telik az élete, hogy “fel-alá rohangál egy hülye játékban”, míg ki nem szabadul onnan és útnak indul, hogy

a digitális térben végre megismerje a nagyvilágot.

Csakhogy ez a világ tele van kommentelő trollokkal, egymással gonoszkodó gyerekek üzeneteivel és fényképeivel, amit egy igazi digitális lovag bizony nem nézhet tétlenül! Merthogy a kis robot tényleg nem ismer lehetetlent, ha - elsősorban a cyberbullying miatt bajbajutott - kiskamaszokon kell segíteni. Ezzel azonban a gyűlölködő kommentek és trollok urának, Morius Netengornak a haragját is sikerül magára vonja, hiszen neki nem érdeke, hogy a hálózat békés hely legyen, az emberek pedig szeressék egymást - és a kis kék robotot. Morius pedig lépéselőnyben is van, amit egy ponton kárörvendően így fogalmaz meg a Kék Lovagnak: “Jegyezd meg egy életre: az emberek sokkal könnyebben hisznek el egy rossz hírt, mint egy jót. Ezért fogok én mindig győzni”.

A Kék Lovag azonban nem adja fel:

minden digitális tudását beveti, hogy az összekuszálódott szálakat kibogozza,

a gonoszkodó gyerekeket jobb belátásra bírja, és nem utolsósorban elérje, hogy végre őt is szeresse valaki. Mert akkor megtörténne a varázslat, és nemcsak a játékból, de az egész digitális világból kiszabadulhatna - a valóságba. De vajon lehet-e szeretni egy robotot? Leleplezhetőek-e a kamu kommentelők és heccelők? Beláthatja-e a tévedését egy folyton gonoszkodó gyerek? És vajon ő mitől ilyen mérges a világra? Le lehet-e győzni a gyűlöletet manipuláció nélkül? Csupa olyan kérdést vet fel a könyv, amivel a célcsoportja valószínűleg sokkal húsbavágóbb módon találkozott már, mint a szüleik, ezért jó alkalmat teremthet szülő és gyerek számára, hogy beszélgethessenek az online tér csapdáiról. A Robotmese kicsit olyan, mint az Emoji film, amelyben elszabadult emotikonok közdenek saját szabadságukért, egyúttal a telefontulajdonos boldogságáért, ám a kék robot mozgástere itt jóval nagyobb. Utóbbi nem egy telefonon belül mozog, hanem a hálózaton keresztül bárhová eljuthat, még akár egy Fekete-tenger alatti elhagyatott telefonvezetékben is bujkálhat Morius elől, vagy hamis profilt létrehozva taxit rendelhet az esőben magányosan szomorkodó kislánynak, aki lekéste az utolsó buszát.

A Kék Lovag kalandjait Nagy Ervin először a Facebook-oldalán, folytatásokban adta elő, amit hétről hétre tízezrek követtek a világ minden tájáról. Az átdolgozott, könyvsorozattá bővített történetek első kötete a Robotmese, amely nyolcéves kortól ajánlott. A Mayer Tamás illusztrálta könyvről a színész korábban úgy nyilatkozott: „A gyerekeknek ma különösen nagy szükségük van a figyelmünkre.

Ebben az agyondigitalizált világban még felnőttként is könnyű elveszni, nemhogy gyerekként.

A kisiskolások már szinte az online térben élnek, ahol rengeteg valós veszély les rájuk. Ez a gondolat hajtott, amikor kitaláltam a kis Kék Lovag történetét.”